Anul trecut, 50 de suceveni au plecat din locuinţele ANL

> Primăria a reuşit să vândă doar nouă apartamente, foştii chiriaşi ai ANL preferând să-şi cumpere case de pe piaţa liberă

Cu toate că programul guvernamental de construire de locuinţe pin intermediul ANL nu mai funcţionează, Primăria Suceava încă mai are de repartizat unităţi de locuit din fondul locativ astfel constituit. În cauză sunt apartamentele şi garsonierele care rămân neocupate, în cursul anului 2014 din respectivele locuinţe plecând în jur de 50 de chiriaşi. Odată ce contractele semnate cu administraţia locală au expirat, foştii chiriaşi s-au îndreptat spre piaţa imobiliară liberă, deoarece unităţile de locuit ANL li s-au părut prea scumpe. Pe de altă parte, primarul Ion Lungu crede că băncile nu sunt interesate să susţină cu credite achiziţionarea apartamentelor cu pricina.

„Chiar dacă nu s-au mai construit locuinţe ANL, anul trecut tot am reuşit să repartizăm vreo 50. Foarte mulţi dintre cei cărora le-a expirat contractul s-au mutat după ce au găsit apartamente mai ieftine pe piaţa liberă. Noi avem vândute doar nouă apartamente ANL, iar în măsura în care sunt solicitări le vom onora cu multă plăcere, cu toate că facem muncă patriotică, alegându-ne cu doar 1% din valoarea de vânzare. Sigur, relaţia cu banca este importantă şi am înţeles că s-au ivit nişte blocaje din acest punct de vedere” a opinat edilul-şef.

Primarul i-a informat pe cei care au depus dosare şi figurează pe lista de priorităţi pentru o locuinţă ANL să se prezinte la „Spaţiul locativ”, cu documentele aduse la zi. Cei în cauză vor avea asupra lor adeverinţa privind mărimea venitului realizat, extrasul REVISAL de la ITM, din care rezultă calitatea de angajat, precum şi o adresă de la asociaţia de proprietari. Termenul-limită este data de 9 februarie, iar pe măsură ce noi apartamente şi garsoniere sunt eliberate, Consiliul Local, în baza criteriilor şi punctajelor întrunite, va vota repartizarea acestora.

„În măsura în care nu se face reactualizarea, cei în cauză sunt scoşi de pe listă, neputând primi locuinţă. Dacă vin mai târziu, li se suspendă dosarul, iar în acest an nu mai intră în discuţie pentru repartizarea unei locuinţe” a explicat primarul Ion Lungu.

Ordonanţa Guvernului nr. 6 din 23 iulie 2014 oferă beneficiarilor de locuinţe ANL posibilitatea achiziţionării în rate lunare a spaţiilor de locuit, cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare. Până anul trecut, sucevenii respectivi puteau să devină proprietari pe apartamentele ANL doar în urma plăţii integrale a contravalorii locuinţei sau a contractării unui credit ipotecar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: