Aproape 114.000 de suceveni au contracte individuale de muncă

Numărul contractelor de muncă ale lucrătorilor suceveni din sectorul privat se apropie de 114.000. Aşa se arată într-o informare a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, din care rezultă că majoritare rămân contratele cu termen nedeterminat de valabilitate. Astfel – se evidenţiază în analiza ITM –, ca urmare a interogării registrului general de evidenţă a salariaţilor s-a constatat că, la începutul lunii decembrie, în scriptele specializate figurau ca fiind înregistrate 113.740 contracte individuale de muncă active. Dintre acestea, 105.555 sunt perfectate pe durată nedeterminată, iar 8.185 sunt încheiate pe o perioadă determinată.

Pe de altă parte, de menţionat este că doar în luna noiembrie, în îndeplinirea atribuţiilor pe care le au, inspectorii de muncă suceveni au efectuat 384 de controale. Cele e mai multe verificări, respectiv 300, au vizat domeniul relaţiilor de muncă, în timp ce restul de 84 s-au axat pe domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Potrivit inspectorului-şef, Romeo Butnariu, în urma deficienţelor constatate, s-au aplicat 154 de sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora însumând 276.900 lei. Doar în ceea ce priveşte abaterile de la legislaţia privind relaţiile de muncă, lucrătorii de specialitate ai ITM au dat amenzi de 246.000 de lei. Controlorii au constatat că nu mai puţin de 149 de persoane desfăşurau muncă nedeclarată. Dintre acestea, la 10 firme lucrau 15 persoane fără forme legale de angajare, fiecare dintre angajatorii în cauză fiind sancţionaţi cu câte 10.000 de lei. În cazul altor nouă persoane, contractele individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor, până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, iar pentru 128 de persoane, contractele s-au trimis, totuşi, spre REVISAL, însă după expirarea termenului legal.

Pe latura de sănătate şi securitate în muncă, inspectorii ITM Suceava au aplicat 66 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 30.500 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: