Concertul de colinde „Astăzi s-a născut Hristos”

„O seară care ne-a înălţat”

Concertul de colinde „Astăzi s-a născut Hristos”, desfăşurat miercuri seară, la Casa de Cultură, a fost aşa cum au promis organizatorii, la începutul spectacolului, „un regal”, la care şi-au dat concursul patru dintre cele mai îndrăgite coruri sucevene: Corul Seminarului Teologic Suceava, Corala Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Grupul Folcloric „Icoane Bucovinene” şi Corala „Ciprian Porumbescu”.

„Seara aceasta e deosebită pentru noi, cei de azi; este o perioadă specială cea în care ne aflăm, aşa cum a fost rânduită de Biserică, perioada postului. Postul înseamnă asceză, rugăciune, fapta cea bună” a spus, la deschiderea concertului, pr. Gheorghe Brădăţan, gazda artiştilor pe parcursul întregii seri.

Părintele a mai spus că în această perioadă „a izvorât din sufletul românului creştin-ortodox colinda sfântă şi bună, colinda sfântă şi dragă, în care este preaslăvită naşterea lui Iisus Hristos, se cinsteşte Fecioara Maria, se preamăreşte bucuria darurilor”.

Corul Seminarului Teologic „Sf. Mitropolit Dosoftei”, multipremiat la concursuri naţionale de muzică religioasă, a început programul interpretând şase colinde deosebite, printre care „Asta-i seara, seara mare”, „Trei crai de la răsărit”. Au urmat fetele de la Corala Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, care „încet, încet, dar sigur îşi face simţită prezenţa în arealul spiritual şi cultural al Bucovinei, Moldovei şi în întreaga ţară” după cum a spus pr. Gheorghe Brădăţan. Ultimul mare succes al coralei de fete este medalia de aur obţinută astă vară la Concursul internaţional de coruri „Franz Schubert” de la Viena. Îmbrăcate în frumoase costume populare din Bucovina, fetele au adus în faţa publicului colinde mai mult sau mai puţin cunoscute, toate foarte frumoase, precum „La poartă la Ştefan Vodă” sau „Povestea lui Moş Crăciun”. Cele două coruri au evoluat sub bagheta dirijorală a pr. prof. Lucian Tablan Popescu. Alte colinde deosebit de frumoase au fost interpretate de Grupul Folcloric „Icoane bucovinene”, condus de prof. Valentina Tablan Popescu, şi de soliştii săi deosebiţi, printre care deja binecunocuta Andreea Chiseliţă, elevă la CN „Ştefan cel Mare”, care face parte şi din corala colegiului.

Grupul a început cu o colindă interpretată de cei mai tineri dintre membrii săi, copiii Ciprian Tablan, Georgeta Onuţ şi Marta Creţu, şi a continuat oferind alte colinde emoţionante. Corala „Ciprian Porumbescu” a intrat, apoi, în scenă, impresionând prin ţinută, dar mai ales prin interpretare. De altfel, publicul a fost avertizat, de la început, de pr. Brădăţan, că „vocea lor are puterea de a înduioşa orice suflet iubitor de frumos”; şi aşa a şi fost. Corala este formată din absolvenţi ai unor licee sau facultăţi de artă, buni cunoscători ai muzicii. Sub conducerea aceluiaşi Lucian-Ionuţ Tablan Popescu, corala a repurtat succese deosebite în ţară şi străinătate. Chiar în această lună, corala s-a întors dintr-un turneu prin Europa, purtând colinda românească şi având 11 spectacole de colinde, cântece de inspiraţie folclorică şi obiceiuri de iarnă în Italia, Germania şi Elveţia. Turneul a fost organizat de prof. Ionuţ-Vichentie Ilisoi, vicepreşedintele Asociaţiei Culturale „Creştinii Bucovinei”.

„Steaua sus răsare”, „Din an în an”, „O, brad frumos”, „Silent night” sunt doar câteva dintre colindele interpretate impecabil de această corală, la care s-au adăugat altele cântate de trei voci de aur ale coralei, Erna Sănduleac, Valentina Tablan Popescu şi Gabriela Teişanu.

„A fost o seară care ne-a înălţat şi ne-a pregătit pentru a întâmpina şi a lua parte la marea sărbătoare a naşterii lui Iisus Hristos” a spus, la final, pr. Gheorghe Brădăţan. Părintele a mulţumit apoi „ostenitorilor” care au reuşit să aducă „la înălţime” toată seara: ÎPS Pimen, care şi-a dat binecuvântarea pentru a se desfăşura concertul, directorului CN „Ştefan cel Mare”, care a contribuit cu „multă bucurie” la organizarea lui, soţilor Tablan Popescu, ambii neobosiţi pe scenă.

Evenimentul a fost organizat de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava şi Asociaţia Culturală „Creştinii Bucovinei”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: