Cupa Minorităţilor la şah

minoritati-sahSub semnul prieteniei şi comuniunii a stat prima ediţie a Cupei Minorităţilor la şah, competiţie organizată de CS Ariadna împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România, filiala Suceava, pe 13 decembrie a.c. Gazda competiţiei a fost Asociaţia UJCC Suceava.

La startul competiţiei s-au adunat 28 de copii din tot judeţul, cei mai mulţi fiind de etnie ucraineană, ruso-lipoveană şi română. Cel mai bine reprezentate au fost comunele Bălcăuţi, Dărmăneşti şi Forăşti, dar şi municipiul Suceava. Mai mult de o treime dintre participanţi au fost fete.

Această competiţie s-a desfăşurat în sistem elveţian, open, pe durata a cinci runde.

Au fost întocmite patru clasamente pentru patru categorii de vârstă. La categoria fete primul loc a fost ocupat de Corina Şuhan, de 9 ani, cu 4 puncte din 5 posibile, urmată de Ilinca Şuhan, sora sa de 8 ani, tot cu 4 puncte, ambele din Suceava, şi de Cristina Abramiuc, 14 ani, din Negostina, cu 3 puncte.

La categoria 7-11 ani, băieţi, primul loc a fost ocupat de Daniel Grigoraş, 11 ani, din Negostina, cu 4 puncte, urmat de Emanuel Nejnec, 11 ani, din Bălcăuţi, cu 3 puncte, şi de Benjamin Zvorişteanu 11 ani, din Negostina, cu 3 puncte.

La grupa 12-13 ani, băieţi, primul loc a fost ocupat de Lucian Malofi din Bălcăuţi, cu 4 puncte, urmat de Ionuţ Cernăuţan, tot din Bălcăuţi, cu 4 puncte, şi de Cătălin Boiciuc din Dănila, comuna Dărmăneşti, cu 3 puncte.

Pentru copii de 14 ani şi peste, băieţi, clasamentul arată astfel: locul 1 a fost ocupat de Paul Tihan din Manolea, comuna Forăşti, care a realizat maximum de puncte, şi anume 5. El a fost declarat cel mai bun jucător al competiţiei. Pe locul 2 la această categorie a fost Paul Homiuc din Dărmăneşti, cu 3 puncte, şi Robert Pitic, tot din Dărmăneşti, cu 2 puncte.

După terminarea competiţiei a fost organizat un dublu simultan, unde doi dintre cei mai buni jucători ai Clubului Spotiv Ariadna, şi anume prof. Cristian Raţiu şi studentul Sebastian-Ionuţ Pavel, au întâlnit fiecare câte opt jucători, cei doi câştigând toate partidele disputate. Aceste simultane au stârnit un interes deosebit, în afară de copii participând şi profesorii însoţitori.

Menţionăm implicarea în organizarea turneului a Uniunii Ucrainenilor din România, filiala Suceava, prin dl ing. Boris Petraşuc, care au oferit participanţilor gustări, sucuri şi apă minerală, iar la terminarea competiţiei copiii au primit în plus pachete cu dulciuri şi mici cadouri cu sigla organizaţiei. Este interesant că din partea familiei Petraşuc au participat în concurs şi trei fete, care ne-au demonstrat că în familie toţi ştiu să joace bine şah.

Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Suceava a oferit pentru fondul de premiere cupe, medalii, diplome şi tricouri, iar organizatorii şi participanţii le mulţumesc mult.

Acest comunicat ne oferă prilejul de a mulţumi principalelor instituţii sucevene care susţin organizarea competiţiilor sportive în judeţ şi anume Primăriei şi Consiliu-lui Local Suceava, Consiliului Judeţean Suceava şi Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Suceava, dorindu-le succes în activitate. De asemenea, urăm tuturor şahiştilor din judeţ succese mai mari în anul care vine. Acelaşi lucru îl dorim tuturor celor ce se ocupă de dezvoltarea şi bunul mers al activităţilor sportive de orice fel.

Nu vreau să trec peste un lucru evident: şahul este un sport dorit de tinerii din localităţile noastre, trebuie ca şcolile să fie mai active în promovarea acestei activităţi folositoare copiilor care învaţă. Elevii au nevoie de şah pentru autodisciplină şi toleranţă, pentru cultivarea unor competenţe ca spiritul de competiţie şi fairplayul, respectul pentru muncă şi timp.

Nu în ultimul rând, mulţumim şi mass-media sucevene pentru reflectarea promptă a şahului în materialele sale şi mai ales pentru promovarea acestuia. (Ing. MIHAI PÂNZARU, preşedinte CS Ariadna Suceava)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: