Protopopiatul C-lung Moldovenesc

Sfântul Ierarh Spiridon, împreună cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorii parohiei noastre

Răspund cu multă bucurie invitaţiei Dumneavoastră de a aşterne câteva gânduri despre lucrarea Lui Dumnezeu, prin sfinţii Săi, care s-a pogorât asupra parohiei noastre. Prin voia Lui Dumnezeu şi binecuvântarea ÎPS Pimen, în anul 2000 am fost hirotonit preot şi imediat după aceasta s-a sfinţit locul unde avea să se construiască un Ansamblu Misionar Pastoral cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, la poalele Rarăului, în Câmpulung Moldovenesc. Lucrările au început în luna septembrie a aceluiaşi an, iar în luna martie 2001, de Buna Vestire, a fost sfinţită capela închinată Sfântului Ierarh Spiridon.

Lipsa de experienţă, ca preot debutant, a fost compensată de sprijinul continuu venit din partea familiei mele, dar şi a parohienilor, o mână de gospodări credincioşi şi hotărâţi să ducă la bun sfârşit misiunea sfântă încredinţată lor.

Multă lume m-a întrebat de ce am ales pentru capelă hramul „Sfântul Ierarh Spiridon”. Răspunsul îl voi împărtăşi cu Dumneavoastră. Copil fiind, împreună cu părinţii mei, preotul Doru şi prezvitera Viorica, vizitam foarte des mănăstirile din zona Neamţ, iar la Sihăstria poposeam pentru a ne umple de harul Lui Dumnezeu izvorât din cuvintele pline de înţelepciune ale părintelui vrednic de pomenire Ilie Cleopa. Acolo am auzit şi mi-au rămas în minte viaţa şi minunile Sfântului Ierarh Spiridon. Am păstrat toate acestea în inima mea până în clipa în care Dumnezeu a hotărât să mă trimită să împlinesc această lucrare. Satisfacţia efortului depus nu a întârziat să apară pentru credincioşi. Chiar dacă este o parohie mică, oamenii au sufletul mare şi se bucură de darurile revărsate de Dumnezeu asupra lor.

Timp de zece ani am slujit sub binecuvântarea Sfântului Spiridon în capelă, însă concomitent s-au demarat lucrările de construire a bisericii mari, închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

Această perioadă a fost una de încercare a răbdării şi priceperii în a gestiona toate provocările pe care le implica un şantier de o asemenea amploare. Biserica, realizată în stilul moldovenesc al Sfântului Voievod Ştefan, se încadrează în peisajul străjuit de munţi al cetăţii Câmpulungului, iar noi am încercat să o facem cât mai frumoasă, ca o adevăra „mireasă a Lui Hristos”. Lucrările s-au desfăşurat în regie proprie, prin munca efectivă a oamenilor din parohie şi sprijinul autorităţilor locale. Fiecare, după a lui putere, a contribuit permanent la zidirea sfântului locaş, gândind că astfel aduce slavă Lui Dumnezeu şi lucrează pentru mântuirea sufletului.

Nu întâmplător l-am ales pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ca ocrotitor. Ne-am gândit că vom ajunge şi noi, prin rugăciunile şi mijlocirea să, să biruim în ceea ce ne-am propus, trecând peste toate problemele şi piedicile care apar atunci când se construieşte o biserică. În anul 2011, locaşul de cult a fost sfinţit de ÎPS Pimen, înconjurat de soborul de preoţi şi credincioşii care îşi vedeau visul împlinit.

De atunci toate slujbele se oficiază în biserica mare, iar capela a fost transformată în casă prăznicar, cu toate dotările necesare bunei ei funcţionări.

În prezent suntem în faza de pictare a sfântului locaş. Am reuşit să pictăm sfântul altar şi absidele, iar anul viitor, cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al credincioşilor, vom continuă împodobirea bisericii.

În paralel, încercăm să desfăşurăm diverse activităţi care să vină în ajutorul credincioşilor noştri. Pe lângă zidirea sufletească prin asistenţă liturgică, dorim să aducem bucurie şi în casele cu probleme financiare, des întâlnite în această perioadă, prin vizite şi mici daruri de Crăciun şi Paşti, pentru a simţi şi ei bucuria sărbătorilor.

Copiii sunt în centrul atenţiei noaste, pentru ca, pe lângă educaţia primită de la părinţi şi şcoală, să găsească şi în Biserică un sprijin în căutările şi problemele tipice vârstei lor. Am încercat şi am reuşit să organizăm în cadrul bisericii noastre, în perioada vacanţelor, zile în care ei să vină şi să socializeze, să deprindă comportamentul adecvat în biserică, să cânte şi să primească gratuit lecţii de limbi străine, pentru început limba franceză.

Putem spune că „minunat este Dumnezeu între sfinţii Săi”. Ajutorul primit de noi nu se poate transmite în cuvinte. De fiecare dată când eram în impas ne plecam genunchii în rugăciune, iar ajutorul nu întârzia să apară în diferite moduri. Trebuie să înţelegem cu toţii cât de mare este puterea rugăciunii şi să aşteptăm răbdători efectele ei. Dumnezeu dăruieşte fiecăruia după trebuinţă, condiţia este să te rogi şi să crezi cu adevărat. Trebuie să înţelegem ceea ce ne transmite Sfânta Evanghelie şi să rostim şi noi cu multă evlavie şi smerenie „cred Doamne, ajută necredinţei mele”. Abia când vom fi capabili să iertăm şi să iubim, vom simţi prezenţa Lui Dumnezeu în viaţa noastră şi ne vom bucura de mila şi ajutorul Său.

Toate aceste lucruri am încercat să le insuflu credincioşilor noştri de-a lungul anilor de păstorire şi bucuria cea mai mare este că am reuşit să fim ca o mare familie . Biserica este locul unde ajungi împovărat de grija zilei, de greutatea păcatelor şi nereuşitelor, dar prin rugăciune primeşti binecuvântarea lui Dumnezeu şi pleci înarmat cu nădejde şi credinţa că toate sunt date spre smerirea noastă. Crucea pe care fiecare o poartă devine astfel mai uşoară. Mântuitorul ne dă putere şi încredere când spune „îndrăzniţi”; aceasta este calea de urmat prin ascultarea poruncilor şi împlinirea lor .

Având această convingere vom continua să împlinim, pe cât ne stă în putere, lucrarea încredinţată nouă, nădăjduind că Dumnezeu, prin Sfinţii care ne ocrotesc, ne va călăuzi paşii spre tot lucrul bun şi folositor, aducând bucurie şi mângâiere celor care aşteaptă mântuirea.

Pr. MIHAI COSTINEANU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: