La Colegiul Tehnic „Petru Mușat” Suceava

Ziua Națională a României a fost sărbătorită mai devreme, în cadrul unei manifestării patriotico-religioase

Ziua Națională a României și cea a Sf. Apostol Andrei au fost sărbătorite mai devreme, vinerea trecută, la Colegiul Tehnic „Petru Mușat”, în cadrul unei manifestări patriotico-religioase, aflate la ediția a VII-a.

Organizator al evenimentului a fost colegiul gazdă, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Seminarul Teologic „Mitropolitul Dosoftei”, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” și Mănăstirea Dragomirna.

Invitat de onoare al manifestării a fost ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, alături de pr. consilier bisericesc Nicolae Horga, pr. consilier cultural Dragoș Buta, pr. Adrian Isache și inspector școlar Dumitru Ursulean, au informat profesorii Ștefania Macovei și Daniela Neagu, care au făcut parte din echipa organizatorilor.

ÎPS Pimen a vorbit auditoriului despre importanța celor două aniversări, despre importanța credinței: „Credința și limba au fost, sunt și vor rămâne factori principali pentru unitatea noastră națională. Credința este zestrea noastră națională și așa trebuie să rămână în veci. Fără credința strămoșească și fără limba românească, am fi sortiți pieirii.”

În cuvântul de bun venit, adresat celor prezenți, directorul Colegiului Tehnic „Petru Mușat” Suceava, prof. Gabriela Alionte, a subliniat că această activitate se dorește a fi „o formă de a dezvolta elevilor spiritul civic și dogma moral-creștină, aspecte fără de care niciun om nu se poate considera împlinit”.

Reuniți în număr mare în cantina liceului, elevii, profesorii și invitații lor s-au putut bucura, preț de o oră, de câteva momente artistice emoționante, realizate de elevii școlilor partenere: o prezentare power-point, realizată de elevul Andrei Corniciuc, clasa a X-a C, îndrumat de prof. Liliana Bilan, despre semnificația Zilei Naționale, momentul poetic „Veniți la Alba-Iulia, în Ardeal!”, realizat de elevi ai CT „Petru Mușat”, îndrumați de prof. Ștefania Macovei și Daniela Neagu, melodii cu mesaj patriotic interpretate de grupul vocal „Româncuțele”, dirijat de prof. Elena Stănescu. Un moment poetic deosebit de apreciat a fost cel coordonat de prof. Mihaela Neacșu, care, cu elevi din clasele IX-XII, a pus în valoare creația eminesciană sub titlul „Vis ferice împlinit”. Și elevii de la școlile partenere au avut momente aparte: de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, talentații elevi ai clasei a VI-a, Oliviu Bobu și Andreica Raicu, îndrumați de profesorii Valentin Ianoș, Johanes Onesciuc și Daniel Dragomirescu, au interpretat, la pian și chitară, fragmente muzicale deosebite. Au fost răsplătiți cu ropote de aplauze și micii „actori” ai clasei a VII-a, de la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, care, îndrumați de prof. Mihaela Galan, au pus în valoare sceneta „S-a întâmplat în Ardeal”. În încheierea programului, Corul Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, dirijat de către elevul Alexandru Siminiuc, a interpretat cântece patriotice, melodii reprezentând „mărturisirea adevărată despre respectul față de tradiție și de neam”.

Manifestarea a continuat cu vernisajul unei valoroase expoziții de icoane și miniaturi, reunite sub genericul „Imaginea care unește”. Expoziția a fost realizată sub coordonarea Stavroforei Macrina Săucinițanu, stareța Mănăstirii Dragomirna.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: