În această iarnă

În jur de 220 km de drumuri judeţene nu vor fi deszăpezite decât în situaţii de urgenţă

> În cazul lor, cheltuielile sunt considerate mari şi nejustificate din punct de vedere economic > Utilajele vor interveni doar pentru deblocarea autovehiculelor surprinse de căderile masive de zăpadă sau pentru redeschiderea drumurilor, în primăvară

 

DSCN6295În jur de 220 km din cei aproximativ 1050 km de drumuri de rang judeţean nu vor fi călcaţi de prea multe utilaje de deszăpezire în această iarnă. Aşa lasă de înţeles o hotărâre a Consiliului Judeţean, referitoare la protecţia drumurilor publice pe timp de iarnă, combaterea lunecuşului şi înzăpezirii, precum şi la încadrarea căilor de comunicaţie judeţene pe niveluri de viabilitate.

Potrivit actului normativ amintit, porţiunile de drumuri judeţene amintite se încadrează în nivelul IV de viabilitate, care se referă la sectoarele cu trafic redus. Astfel, în cazul acestora, cheltuielile cu menţinerea stării de viabilitate sunt mari şi nejustificate din punct de vedere economic, iar în acest sezon rece nu se va interveni decât în condiţii extreme. Nivelul III de viabilitate, în lungime de aproximativ 54 km, are în vedere drumurile judeţene pe care se va interveni cu mijloace locale sau doar în caz de necesitate. Având în vedere resursele financiare reduse, pe acestea se va acţiona doar în situaţii deosebite sau numai la redeschiderea definitivă, respectiv odată cu desprimăvărarea.

„Având în vedere resursele financiare reduse, pe drumurile judeţene încadrate în nivelurile III şi IV de viabilitate, pe timp de iarnă se va acţiona numai în cazuri deosebite, ca urmare a solicitărilor formulate de primării, şcoli sau alte instituţii publice, pentru deblocarea autovehiculelor surprinse de căderile masive de zăpadă sau pentru redeschiderea definitivă în perioada de primăvară” arată şeful executivului judeţean, Ion Cătălin Nechifor.

Cel de-al II-lea nivel de viabilitate, referitor la circa 645 km, include drumurile judeţene care leagă centrele de comune de oraşele cele mai apropiate, centrele de comune între ele, precum şi căile de comunicaţie care „înţeapă” drumurile naţionale sau fac legătura cu frontiera de stat. În această categorie sunt cuprinse şi şoselele de pe traseele turistice importante.

Drumuri judeţene în lungime de peste 130 km sunt încadrate în nivelul întâi de viabilitate, aici intrând legăturile rutiere cu judeţele învecinate, cele dintre zonele populate între ele şi care nu sunt dublate de rute ocolitoare, precum şi drumurile către agenţii economici importanţi, la care trebuie să aibă acces forţa de muncă. În primul nivel de viabilitate se încadrează şi şoseaua spre Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: