Carmen Marcean, „Cuvinte din clepsidră”, o lansare de carte atipică

Carmen Antoaneta Marcean și-a lansat la sfârșitul săptămânii trecute, la Biblioteca „I.G. Sbiera”, volumul de versuri „Cuvinte din clepsidră”, la care a adăugat și „Șoapte și tăceri de toamnă” cartea precedentă, lansată anterior la Iași și cunoscută de mai puțini suceveni.

Lansarea de carte a fost completată fericit de o expoziție de grafică de carte a tinerei din Suceava Anca Făget și îmbogățită de momentul artistic oferit de cântăreața dragă sucevenilor, Gabriela Teișanu.

Evenimentul moderat de ieșeanca Rodica Rodean și de Gabriel Cărăbuș, directorul bibliotecii sucevene, a fost unul puțin atipic. Călduros însă, plină de replici amuzante, cu gust iute pe alocuri, dar atipic. Pe lângă aprecierile legate de abilitățile poetice ale autoarei, o îndrăgostită incurabilă de oameni, viață, animale, natură, îndrăgostită de dragoste, s-a spus pe nume, răspicat, unor subiecte sensibile.

Cu invitați precum sucevenii scriitori și ziariști Romeo Istrate și Ion Drăgușanul, profesorul ieșean Emilian Marcu și eruditul dr. Ioan Iețcu, s-a vorbit despre patriotism și Bucovina, despre dreptate și nedreptate, despre mai degrabă dorita calitate și nu cantitatea aparițiilor editoriale, despre poeziile de iubire ale lui Ovidiu.

Complex și intens, până în buza discursului care doare și poate jigni, a fost cuvântul lui Roman Istrate despre „genul feminin”, prezent puțin sau deloc în multe domenii, el concluzionând, vizavi de condiția poetului, cu gaura din cot a sacoului cu care era îmbrăcat.

A primit la schimb o replică perfectă din partea autoarei Carmen Marcean, cu o fabulă consistentă despre un bou și un leu cu nevestele lor aferente, morala fiind că decât traiul cu o consoartă vacă, obedientă, mai bine cu o leoaică, leoaică.

Cărțile autoarei Carmen Antoaneta Marcean, care a descoperit că poate scrie poezie doar după ieșirea la pensie, când „a încercat să pună ceva în loc”, au apărut sub egida Asociației „Universul Prieteniei” din Iași, președinta acesteia, Rodica Rodean, prezentând sucevenilor aflați la eveniment o parte din cărțile colecțiilor „Universul Prieteniei” și „Cărțile Dunării”.

Prin asociația ieșeană, în cei șase ani de la înființare, au fost editate și lansate 95 de volume de proză și poezie, cu care au debutat mai mult de 70 de autori și graficieni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: