Ghiveci

…O mâță neagră tăindu-ți calea, o vineri picată în 13 a lunii, o zi de marți cu ceasuri rele, o oglindă spărgându-se într-un moment nepotrivit (dar când e, oare, potrivit?!), sarea vărsându-se din solniță, o scară (pe sub care nu-i bine să treci)…? Iată doar câteva dintre cele mai știute superstiții, despre care dicționarele se încăpățânează a spune că ar fi „rezultate ale ignoranței”. Și iată că o nouă cercetare despre „români și superstițiile lor” (IRES i-a făcut publice concluziile la începutul lunii) arată că „mai puțin de 20% dintre români se consideră superstițioși”.
 

L.D. CLEMENT

Rezultatul în sine nu spune prea multe; în ani trecuți se titra uneori cum că, dintre europeni cel puțin, am fi fiind printre cei mai superstițioși; dar niciodată nu ni se preciza care sunt ceilalți termeni ai comparației. Altfel, și cercetarea IRES cam amestecă noțiunile, punând laolaltă vise, duhuri, blesteme, vrăjitoare… Îi lipsesc mâțele, oglinzile, scările pe care le invocam mai sus, dar mixează „ingenios” (oare… care e intenția?!) în acest ghiveci superstiții „clasice” cu credințe religioase. De exemplu, aflăm din sinteza cercetătorilor că 19% dintre români se încred în vrăjitoare ce (spun că) prevestesc viitorul și că „95% cred că există Dumnezeu”. Ce-ar trebui să înțelegem de aici? Ori poate, pentru a pricepe, obscurantiștii de noi ar trebui să punem mâna pe broșurelele de propagandă a ateismului de odinioară și să ne mai „cultivăm”?!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI