Un agent-șef al Poliției Rutiere Rădăuți, trimis în judecată pentru cinci infracțiuni de corupție

Dumitru (Dorel) Jitaru, din cadrul Biroului Rutier al Poliției Rădăuți, a fost trimis ieri în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pentru săvârșirea a nu mai puțin de cinci infracțiuni. Polițistul va răspunde în instanță acuzațiilor de luare de mită, fals intelectual în formă continuată, două fapte de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.
 

Prins în flagrant în timp ce lua mită Agentul de poliție din Rădăuți a ajuns în atenția procurorilor anticorupție și a procurorilor PT Suceava după un denunț venit în primăvara acestui an, din partea unui bărbat care îl mituise pe polițist pentru a scăpa de un dosar penal în care era cercetat pentru infracțiuni la regimul rutier. Mai precis, A.G. fusese prins conducând mașina cu un permis de conducere italian fals, în timpul unui control, din data de 6 mai 2014. Contra cost, polițistul se angajase să-i aducă înapoi permisul fals, astfel ca A.G. să nu fie acuzat și de “uz de fals”. Pentru că dosarul nu se “stingea” și permisul nu mai venea înapoi, A.G. n-a mai avut răbdare și nici bani de dat, apelând la autorități. La scurt timp după denunț, procurorii au organizat un flagrant, astfel că agentul-șef rădăuțean Dumitru Jitariu a fost prins în timp ce lua 300 de euro marcați de la denunțător, după care cercetările și-au urmat cursul. Polițistul a fost reținut și cercetat pentru toate infracțiunile enumerate mai sus și pentru care procurorii dețin acum informații și probe pentru a-l acuza. A modificat înscrisuri oficiale pentru a șterge urmele infracțiunilor În timpul cât a încercat să-și merite banii, agentul de poliție a efectuat mențiuni fictive în mai multe înscrisuri oficiale, precum procesul-verbal de sesizare din oficiu, o declarație de martor luată numitului A.G. după ce a fost găsit cu permisul fals, o altă declarație de la numitului I.I., proprietarul mașinii pe care acesta o conducea, precum și în adresa către un punct de contact al poliției de frontieră Oradea. Potrivit anchetatorilor, Dumitru Jitaru a falsificat mai multe înscrisuri oficiale și a făcut demersuri ilegale prin care a urmărit ca numitul A.G. să nu fie cercetat și tras la răspundere și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uz de fals, dar și să-l scoată basma curată pe I.I. cel care i-a dat mașina lui A.G., știind că nu are permis de conducere valabil. În ce privește acuzația de abuz în serviciu, procurorii au fost expliciți. “Prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în legătură cu constatarea infracțiunilor și administrarea mijloacelor de probă într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, în scopul de a nu fi trași la răspundere penală pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației rutiere pe drumurile publice, a adus atingere interesului legitim al Poliției Române ca persoană juridică de interes public și a asigurat un folos necuvenit celor două persoane cercetate” scrie în comunicatul semnat de Lucian Stănescu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: