Pesticidele ar trebui eliberate cu rețetă

Vasile Mătrășoaie este un nume cunoscut în rândul legumicultorilor suceveni prin producțiile și legumele pe care le obține din solariile care se întind pe o suprafață de 18 ari la Bursuceni și pe 40 ari în comuna Verești, la care se adaugă câteva hectare de teren arabil pentru legumicultură plus alte hectare de fânaț închiriat de la administrația locală pentru ferma de vaci.
 

Recolte mari prin polenizarea încrucișată și plante adaptate la condițiile de climă În acest an, pe lângă extinderea sectrorului zootehnic, format din porumbei, găini, iepuri, oi, 60 de vaci cu lapte și cai de rasă, fermierul din Bursuceni testează 11 soiuri de vinete și câteva soiuri de ardei și gogoșari. După ce tot a făcut selecții, în acest an a pus vinetele în același solar pentru o polenizare încrucișată. „Prin polenizare încrucișată am obținut o recoltă mai mare. Pe lângă vinete mai am în observație șase soiuri de ardei și trei soiuri de gogoșari. Fac probe să văd care se comportă cel mai bine, iar soiul care s-a adaptat cel mai bine condițiilor de mediu și sol îl păstrez”, ne-a spus Vasile Mătrășoaie. Pasiunea legumicultorului din Bursuceni sunt roșiile, din cele peste 100 de soiuri testate, el s-a oprit la patru soiuri și spune că experimentul cu roșiile l-a extins și la ardei, vinete și gogoșari, ultimele vinete urmând a fi recoltate în decembrie, dacă nu va veni un îngheț puternic. „Am început recoltataul la vinete pe 1 august, apoi am tăiat vechea plantă de la 40 – 50 cm și am lăsat să facă alt rod. Aceasta este un fel de altoire, l-am preluat de la greci și văd că a avut rezultate foarte bune”. Spune că deocamdată cele mai bune rezultate le-a avut cu soiurile de vinete Barcelona, Havana, Epic, Aragon, Onix și Pana Corbului, care este o sămânță autohtonă. „Mai avem niște mostre de soiuri de vinete pe care le studiez, le compar comportamentul în diferite condiții. Degeaba cumperi sămânță de la firme specializate, dacă plantelor nu le merge la clima noastră. Chir dacă respecți tehnologia prescrisă de producător, poți să nu obții producții pentru că plantele nu sunt adaptate condițiilor de la noi. De exemplu, condițiile de temperatură de la Suceava nu se compară cu cele din sudul țării”, a precizat Vasile Mătrășoaie. Dacă străinii ar avea pământul nostru, l-ar lucra și cu lingura Secretul producțiilor record ale legumicultorului din Bursuceni constau în pasiune, dăruire și apropierea cu sufletul de plantă, la care se adaugă respectarea tehnologiilor și calitatea solului. „Avem un pământ foarte bun. Am fost vizitat de ingineri legumicultori din Israel și din Ungaria care au spus că, dacă ei ar avea pământul nostru, l-ar lucra și cu lingura. Firmele producătoare de semințe îmi spun că ardelul va avea la maturitate 400 – 500 de grame bucata, dar aici trece de 800 – 900 de grame și nu îi dau decât gunoi de grajd și apă de izvor. Nu le dau îngrășăminte chimice, azotat de amoniu, uree și alți fertilizatori chimici. Am luat de la Syngenta o sămânță de ardei și la mine a ajuns să depășească 1 kg un ardel. Nici ei nu au o explicație, nu a fost aplicat niciun stimulent, numai gunoi de grajd. Deja încep să se înroșească. O parte din cei care i-au văzut au spus că plantele au fost date cu foliare. Prin analize am demonstrat și pot să demonstrez că nu este nici urmă de foliare. Păcat că la noi a cam murit cercetarea, în școală se învață numai teorie, practică nu se face sau se face numai pentru a se putea spune că s-a făcut. Dacă vrei să obții producție bună, în primul rând trebuie să pregătești terenul pe care cultivi o anumită plantă după o tehnologie bine stabilită, să îi dai gunoi de grajd suficient și să elimini posibilele focare de boală de la semănat până la terminarea culesului. Dacă calci cu pantoful pe niște roșii infectate nu ai voie să vii în seră. De aceea trebuie să ai grijă atunci când un fermier vine direct din ferma lui în ferma ta și știi că are culturi infectate. Sau în primul rând el trebuie să aibă conștința că îți poate infecta cultura dacă nu iși ia măsuri de precauție. În laborator îți dă halat, papuci, bonetă, pentru a nu aduce bacterii. Apoi trebuie să alegi sămânța cea mai bună și să respecți toate instrucțiunile producătorului”, ne-a spus legumicultorul. „Nu poți face legume fără cultură” Tehnologia folosită este cea aplicată în fermele legumicole din Franța și Spania, pe care a studiat-o individual și o studiază în continuare, la care se adaugă rezultatele obținute în urma cercetărilor proprii, pentru că Vasile Mătrășoaie vrea să descopere ceva mai bun, mai nou, mai performant. Lipsa reglementărilor privind comercializarea pesticidelor este o mare problemă în România. Mătrășoaie susține că acestea ar trebui date pe baza unei rețete eliberate de specialiști, omul să meargă cu planta la analiză sau un specialist să vină în teren să constate boala sau prezența dăunătorului și apoi să se prescrie substanța sau substanțele de intervenție, la fel cum se procedează și în cazul unui om bolnav care merge întâi la medicul specialist pentru a i se prescrie tratamentul. „Albina zboară în solar pentru că plantele nu sunt stropite. Dacă sunt aplicate tratamente chimice, albinele mor. De exemplu dai pe frunze cu ceai de pelin amar, înainte de a fructifica. Când vine insecta și gustă din frunză fuge și nu îi mai trebuie să mănânce. Ceaiul de urzică întărește plantele, ceaiul de soia asigură necesarul de calciu și așa mai departe. Pesticidele nu ar mai trebui comercializate și aplicate de amatori, fiind treaba specialiștilor. Cumpără fiecare de unde apucă pesticide, erbicide, îngrășăminte și le aplică cu cana, în loc să le pulverizeze cu pompa, la o anumită presiune și cu dozajul recomandat de producător. Dacă s-ar respecta doza, s-ar respecta timpul de pauză între tratamente, aceste substanțe chimice nu ar fi atât de dăunătoare pentru organism. Trebuie studiu. Nu mai poți face legume fără cultură”, a precizat Vasile Mătrășoaie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: