Bolile sezonului rece evoluează lent, dar nici vaccinurile antigripale nu au ajuns încă

Bolile specifice sezonului mai rece se situează în limitele așteptate pentru această perioadă, numărul cazurilor ajunse pe mâna medicilor fiind ceva mai redus în săptămâna 13-19 octombrie, deși vremea a fost destul de capricioasă.
 

Aflăm că direcțiile de sănătate publică din țară monitorizează constant cazurile de infecții ale căilor respiratorii superioare (IACRS), pneumopatii și afecțiuni compatibile cu gripa, prin medicii de familie și specialiști și prin sistemul Santinela, cifrele prezentate de aceștia fiind sub nivelul celor din anul trecut. Aceasta este o veste bună având în vedere că vaccinurile antigripale nu au fost încă repartizate DSP-urilor și, ca atare, nici imunizarea gratuită nu poate începe, dar nici gripa nu și-a făcut încă apariția, cel puțin în județul Suceava. În perioada menționată, circa 1800 de suceveni au fost diagnosticați de medici cu IACRS, dintre care 75 au avut nevoie de spitalizare. Pe categorii de vârstă, cei mai afectați de boală au fost copiii cu vârste de la 0 la 4 ani, categorie la care s-au înregistrat, în total, 645 de cazuri, și copiii cu vârste între 5 și 14 ani – 613 cazuri. Repartizate pe zone, cele mai multe cazuri de IACRS s-au comunicat din zona Suceava – 822, Vatra Dornei – 374 cazuri și Rădăuți – 330 cazuri. În ce privește pneumopatiile, în perioada la care facem referire, au fost raportate către DSP Suceava 712 cazuri, dintre care 116 au fost internate în spitale. Cu acest diagnostic, cele mai afectate categorii de vârstă au fost copiii de 0-4 ani – 87 cazuri, de 5-14 ani – 67 cazuri și persoanele de 15-49 ani – 70 cazuri. Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul cazurilor de IACRS este mai mic – 2292 cazuri anul trecut; în schimb este mai ridicat cel al pneumopatiilor – 582 cazuri în 2013. Pentru vaccinarea antigripală gratuită a persoanelor care fac parte din categoriile de risc, Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis Ministerului Sănătății un necesar de 35000 doze de vaccin. Deocamdată, ministerul nu a dat niciun semn în ce privește trimiterea vaccinurilor, a precizat conducerea DSP Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: