Portret de familie

A fost nevoie de oarece investigație la Primăria Pojorâta pentru a ne dumiri în legătură cu o scrisoare semnată de Veronica Salahor, din localitate. În misiva trimisă redacției, „un grup de săteni” povestește despre o bătrână de 81 de ani, locuind într-o „casă bătrână”, care a primit vizita fetei ei măritate la Iași și a fiului acesteia, nepotul ei, Gheorghe.
 

Dumitru TEODORESCU

Aceștia au luat-o și au dus-o la Iași ca să-și caute de sănătate, apoi au adus-o acasă (lor alăturându-li-se și ginerele Doru), unde au dereticat casa și au făcut niște reparații obligatorii. Au dus-o la doctorul stomatolog Rareș Dominte, care i-a „reparat” dantura. Apoi povestitorul devine însăși bătrâna, care-și laudă pe rând fata, ginerele și nepotul. Pe acesta din urmă pentru că a dus-o la Iași la spital să ia rezultatele de la analize, care au fost bune, după care a dus-o la Slobozia, unde s-a întâlnit cu fata și ginerele. Că aceștia au preluat-o și au dus-o la Constanța să-și vadă cuscra bolnavă. Apoi au dus-o la București, la nepotul mijlociu și la nunta acestuia la Dobroiești, Ilfov, „unde mi s-a dat multă atenție ca bunică, femeie cu vârstă înaintată”. De acolo s-au întors în Bucovina „la casa mea din Pojorâta”. „Am ținut să fac cunoscute surprizele pe care, cu cheltuială și atenție, mi le-au făcut nepoții, fata și ginerele, pentru că s-ar cădea ca toți tinerii să-și respecte bătrânii, părinții și bunicii”. Este o scrisoare stângace, semnată doar pe plic. Viceprimarul Vladimir Cârloanță confirmă însă povestea și crede că e bine să publicăm acest „portret de familie”, pentru valoarea lui sentimentală, în cazul bătrânei, dar mai ales pentru cea morală, în cazul celui care citește aceste rânduri…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: