Micul trafic de frontieră între România și Ucraina, simplificat

În jur de 150.000 de persoane din județul Suceava vor beneficia de aplicarea prevederilor Acordului privind micul trafic de frontieră între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei semnat joi la Kiev din partea română de premierul Victor Ponta și din partea ucraineană de premierul Arsenii Iațeniuk, anunță CJ Suceava. Textul Acordului reglementează condițiile de desfășurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenții din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenționează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depășească 3 luni de ședere neîntreruptă.
 

„Prevederile Acordului asigură un echilibru între, pe de o parte, facilitarea trecerii frontierelor de către rezidenții în zona de frontieră care au motive legitime să treacă în mod frecvent o frontieră terestră externă și, pe altă parte, necesitatea de a preveni imigrația ilegală și eventualele amenințări la adresa securității, reprezentate de activitățile infracționale”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor. Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km, situată de o parte și de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maxim 50 km de linia de frontieră în cazul unităților administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 km. În baza unor estimări generale, se apreciază că aproximativ două milioane de persoane din România și Ucraina ar putea beneficia de aplicarea prevederilor Acordului. De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puțin trei ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă și soțul/soția, copiii minori sau majori aflați în întreținere (inclusiv adoptați), chiar dacă aceștia locuiesc de mai puțin de trei ani în zona de frontieră.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: