„Dragomirna: ctitori și restauratori“

Cu binecuvântarea ÎPS Pimen și cu ajutorul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte la Mănăstirea Dragomirna se va organiza a II-a ediție a simpozionului „Dragomirna: ctitori și restauratori”, în perioada 24-25 august 2014.
 

Manastirea Dragomirna

Rezultatele activităților științifice de cercetare și de restaurare sunt prezente în comunicările științifice susținute de specialiști din diferite domenii: istorici precum Ștefan Gorovei, Maria Magdalena Szekely, Petronel Zahariuc, Olimpia Mitric; restauratori precum Oliviu Boldura, Stelian Onica, Carmen Solomonea și reprezentanți ai Ministerului Culturii – Dan Kissilevici. Prin simpozionul „Dragomirna ctitori și restauratori” se dorește scrierea unei noi pagini a istoricului Mănăstirii Dragomirna. Sunt puse în discuție teme referitoare la ctitori: mitropolitul Anastasie Crimca, dregătorii Luca și Simeon Stroici, domnul martir Miron Barnovschi și la cei care au ajutat, în cursul celor patru secole de existență, la reparații, consolidări și restaurări ale Mănăstirii Dragomirna. Pentru Dragomirna este o perioada a comemorărilor; la 19 ianuarie s-au împlinit 385 de ani de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului ctitor – miniaturistul Anastasie Crimca și în martie se vor împlini 100 de ani de la nașterea arhitectei Ioana Grigorescu, implicată în restaurarea mănăstirilor din Moldova și Muntenia în anii 1960. Acest eveniment se va desfășura în două etape; susținerea comunicărilor în perioada 24-25 august, continuând până la sfârșitul anului prin publicarea a patru volume. Două volume urmează să cuprindă texte referitoare la istoria Mănăstirii Dragomirna și a ctitorilor ei, iar două volume, textul comunicărilor prezentate la simpozionul internațional „Dragomirna și ctitorii ei” din vara anului 2009.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI