Beneficii de asistență socială de peste 268 de mii de lei, solicitate și primite în mod ilegal

> Este vorba despre venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei, alocație de stat pentru copii, indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copilului, în sarcina beneficiarilor fiind constituite debite, în vederea recuperării prejudiciului
 

La nivelul județului Suceava a fost desfășurată o campanie al cărei obiectiv a vizat reducerea erorii, fraudei și corupției în procesul de acordare al beneficiilor de asistență socială. În cadrul acesteia, prin efectuarea inspecțiilor tematice bazate pe risc, s-a urmărit modul de solicitare și acordare a alocației pentru susținerea familiei, venitului minim garantat, indemnizației pentru creșterea și îngrijirea copilului, alocației de stat pentru copii, sprijinului financiar prin Programul HIV-SIDA, cât și a alocației de plasament. Potrivit Marcelei Prelipcean, director executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Suceava, inspecții s-au făcut la 84 de primării din județ, cât și în cadrul compartimentelor instituției, verificate fiind 602 dosare ale beneficiarilor de prestații. Verificările s-au oprit asupra stabilirii concordanței dintre veniturilor declarate și cele obținute, „prin încrucișarea bazelor de date de venituri obținute anterior sau pe parcursul acordării beneficiului de asistență socială”. Totodată, controalele au avut ca scop identificarea persoanelor care, în baza de date a Serviciului de evidență a persoanei, figurează ca fiind decedate. Marcela Prelipcean a precizat că în urma inspecțiilor au fost dispuse 372 de măsuri, dintre care patru survin erorilor generate de activitatea entității care stabilește și acordă dreptul, respectiv ale primăriilor, celelalte având la origine greșelile generate de beneficiar. Campania s-a lăsat cu constituirea a 163 debite, după cum urmează: pentru venitul minim garantat – 51; alocația pentru susținerea familiei – 81; alocația de stat pentru copii – 3; pentru indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului – 28. Suma care trebuie recuperată de la beneficiarii neîndreptățiți se ridică la 268.864 lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: