Nu doar românii

Nu am preluat de pe site-ul ziarului „Zorile Bucovinei” de la Cernăuți articolul colegei Maria Toacă – „Ziua drumurilor închise”, luni, 28 iulie – despre protestele împotriva mobilizării bărbaților pentru războiul din estul Ucrainei fără să-i cerem îngăduința. Maria a fost de acord. Am aflat de la ea că, mergând în satul ei, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost ea însăși blocată de protestele femeilor îndeosebi, reîntorcându-se, cu greu și pe alte rute decât cele îndeobște folosite, la Cernăuți.
 

Dumitru TEODORESCU

Scriu aceste rânduri pentru că vreau să se știe că Maria Toacă și-a redactat cu maximă grijă articolul, din care a voit să nu reiasă că doar românii de acolo se împotrivesc mobilizării pentru război. Cele dintâi proteste au pornit din sate ucrainene, cărora ulterior li s-au adăugat și româncele, și ele neveste și mame de posibilă „carne de tun”. Forțând nota, nu se știe clar pentru ce, media românească a preluat din regiunea Cernăuți o informație nu întru totul adevărată despre protestele populației din nordul Bucovinei, acreditând ideea că românii au avut inițiativa protestelor și că tot ei le-au dezvoltat în continuare. Aserțiune evident neconfirmată de ziariști de acolo – cum este și Maria Toacă, un jurnalist respectat în lumea presei cernăuțene, care mi-a atras în mod special atenția asupra acestei realități, nevoind ca mesajul său să fie interpretat de autorități altfel decât l-a impus realitatea, nici la Cernăuți, nici în România. Așadar cetățeni ucraineni, indiferent de etnie, protestează împotriva mobilizării bărbaților pentru război, adoptând tactica blocării drumurilor și a distrugerii documentelor de mobilizare emise de autorități. Nu doar românii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: