Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava

Înscrieri încetinite din cauza adeverințelor de absolvire

>Absolvenții de bacalaureat își pot ridica de ieri adeverințele de absolvire, iar acestea pot fi primite atât în țară, cât și în străinătate
Ieri a fost prima zi de înscrieri la Universitatea Suceava, iar prezența absolvenților de liceu a fost destul de scăzută la centrele de înscriere, cauza principală fiind faptul că nu toți au intrat în posesia adeverințelor de absolvire a bacalaureatului. Președintele comisiei centrale de admitere, prorectorul cu activitatea didactică, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, ne-a explicat că eliberarea diplomelor de bacalaureat a fost întreruptă întrucât Ministerul Educației se află în proces cu compania de material didactic, iar din acest motiv absolvenții de liceu trebuie să-și ridice de la licee adeverințe de absolvire. De altfel, MEN a publicat abia ieri pe site-ul său că “toți absolvenții de clasa a XII-a, care au promovat bacalaureatul, pot să își ridice adeverințele care atestă acest fapt, începând de luni, 14 iulie, ora 8.00, de la sediul unităților de învățământ”.
 

Universitatea “Stfean cel Mare”

Ministerul a precizat că adeverințele pot fi utilizate atât în țară, cât și în străinătate, pentru înscrierea în instituțiile de învățământ superior, fără riscul de a fi respinse. “Toate universitățile din România au luat act de această situație, iar Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverință emis de inspectoratele școlare românești către baza de date a rețelei internaționale ERIC – NARIC”. Adeverințele au o valabilitate de 12 luni. „Nu s-au produs schimbări radicale în ce privește numărul de locuri” Prorectorul Mircea Diaconu a informat că universitatea suceveană are disponibile 1040 de locuri bugetate la licență și 1655 nebugetate, 400 de locuri bugetate și 1090 cu taxă la masterat, și alte 565 la învățământ la distanță. „Nu s-au produs schimbări radicale în ce privește numărul de locuri, e un anumit algoritm care se aplică, sperăm să suplimentăm numărul de locuri în toamnă. Prorectorul Ștefan Purici a precizat că la locurile de mai sus se adaugă cele fără taxă acordate candidaților romi – 10 locuri bugetate la licență; 8 locuri la licență și 35 la masterat sunt pentru candidații din Republica Moldova, care au susținut bacalaureatul în România, iar 100 de locuri sunt pentru candidații români de pretutindeni. Pentru ei înscrierile au loc în Republica Moldova, la Kabul, Bălți și Chișinău, dosarele fiind depuse acolo iar repartizarea candidaților fiind efectuată de MEN. “În prezent, avem 300 de studenți dintre românii de pretutindeni, cu bursă, fără bursă sau cu plată. În Republica Moldova sunt 90 de studenți, iar din Ucraina sunt 8” a declarat prorectorul Purici. În ce privește formula de admitere, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu a precizat că diferă la fiecare din cele nouă facultăți ale USV, aceasta fiind calculată în funcție de media generală la bacalaureat, combinată, într-o anumită proporție, cu nota de la o probă sau două probe, de la același examen. Excepție fac Facultatea de Educație Fizică și Sport și Facultatea de Științe ale Educației, la care sunt prevăzute probe de aptitudini sau teste, iar la masterat se menține proba interviului. Masterate nou introduse, în anul academic următor, sunt Rețele de comunicații și calculatoare – domeniul Inginerie electronică și telecomunicații, la Fcaultatea de Inginerie Electrică, și Ingineria și managementul calității, sănătații și securității în muncă – domeniul Inginerie industrială, la Facultatea de Inginerie Mecanică. Înscrierile durează până pe 23 iulie, mai puțin în zilele de weekend.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: