Fărâmițare în agricultura suceveană

> Din totalul celor 57.578 de ferme din sectorul vegetal, majoritatea, adică 56.339 din total, sunt ale micilor agricultori individuali > În județ își desfășoară activitatea 65 de asociații cu profil zootehnic, 22 în sectorul vegetal, una în pomicultură, precum și 14 mixte
 

În sectorul vegetal din județul Suceava sunt înregistrate 57.578 ferme care dețin între 1 hectar și 1.470 de hectare, evidențiază o informare a Direcției pentru Agricultură. Dintre acestea, 479 aparțin peroanelor fizice autorizate, 224 întreprinderilor individuale, 45 întreprinderilor familiale, iar 129 societăților comerciale. Asociațiile crescătorilor de animale și utilizatorii pășune dețin 98 de exploatații, unitățile de cult au 216 de ferme, în timp ce 48 de exploatații sunt în administrarea altor categorii de organizare. De remarcat este însă faptul că majoritatea așa-ziselor ferme din sectorul vegetal sunt exploatate de persoanele fizice, respectiv 56.339 din total. Pe de altă parte, în zootehnie DAS monitorizează 105 ferme de bovine cu 10 până la 370 capete; 7 ferme de porcine cu 1.870 până la 4.500 capete; 208 de ferme ovine și/sau caprine cu 25 până la 250 de capete; 5 ferme de păsări cu 4.000 până la 35.000 de capete și 4 ferme de cabaline cu 47 până la 446 capete. În ceea ce privește stupinele, în județul Suceava există 65 de deținători, numărul stupilor pe care aceștia îi au variind între 50 și 150. Potrivit DAS, județul Suceava are constituite 11 grupuri de producători Potrivit informării Direcției pentru Agricultură, Suceava are constituite 11 grupuri de producători. Câte unul dintre acestea funcționează în domeniile comercializării cărnii de porc, fructelor, legumelor și fructelor destinate procesării; două sunt orientate pe comercializarea mierii de albine și produselor apicole; 6 sunt din sectorul comercializării laptelui și produselor lactate. Dosarele acestor grupuri de producători au fost trimise la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru validare, conform normelor legale în vigoare. Nu în cele din urmă, la capitolul promovarea formelor moderne de organizare, de reliefat este că în județ își desfășoară activitatea 65 de asociații cu profil zootehnic, 22 în sectorul vegetal, una în pomicultură, precum și 14 cu profil mixt. În luna martie a anului în curs, la sediul Direcției pentru Agricultură Suceava s-a ținut întâlnirea de lucru cu privire la consultarea asociațiilor profesionale din agricultura județului cu privire la constituirea Consorțiului național „Agroaliment”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: