Pentru sediul Arhivelor Naționale

Centrul Militar Județean, o bună soluție

Discuțiile de marți privind rezolvarea problemei mutării Arhivelor din imobilul ce adăpostește Muzeul Bucovinei, în așa fel încât constructorul să preia întreaga clădire pentru începerea lucrărilor de modernizare a acesteia prin program european de finanțare, n-au lămurit mare lucru, chiar dacă au fost de față și reprezentanți ai Arhivelor Naționale și ai Ministerului de Interne, căruia Arhivele se subordonează. Soluția cu mutarea Arhivelor Naționale sucevene în clădirea Centrului Militar Județean, apreciată inclusiv de șefa filialei sucevene, dna Simona Palagheanu, dar mai ales de autoritățile județene, care au și promovat-o, nu a fost tocmai pe placul trimișilor de la București care au invocat marile cheltuieli de amenajare, neplanificate bugetar și insurmontabile pentru ministerul tutelar.
 

Centrul Militar

Ieri, prefectul Florin Sinescu a convocat o întâlnire a părților implicate în soluționarea problemei – Prefectura, Consiliul Județean, Secția Arhivelor Naționale, muzeu, constructor etc. – care s-au deplasat la Centrul Militar. „Am plecat de la premisa că până la urmă cea mai bună locație pentru un sediu stabil, încăpător, modern al Arhivelor rămâne clădirea Centrului Militar. Este adevărat că lucrările de amenajare și de dotare corespunzătoare sunt costisitoare, dar investiția este și necesară, și utilă pentru că astfel se poate rezolva pe termen lung principala noastră problemă: sediul”, ne-a spus dna Simona Palagheanu. S-a stabilit că o parte din cheltuieli pot fi suportate de Consiliul Județean, astfel că, într-un timp scurt, specialiștii acestuia urmează să evalueze dimensiunile efortului financiar pe care și-l poate asuma Consiliul Județean. Pe măsură ce, din punct de vedere administrativ, partea de clădire ce va constitui sediul Arhivelor va trece sub autoritatea ministerului care le are în subordine, acesta poate la rândul lui să-și prevadă sumele necesare pentru a finaliza lucrările de aducere a clădirii la nivelul cerințelor pe care le impune funcționarea acolo a acestei instituții depozitare de istorie națională.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: