Prima campanie împotriva contrabandei cu țigarete în regiunea nord-est, cea mai afectată de piața neagră

Fărăcontrabandă.ro, în sprijinul autorităților a lansat, pe 20 mai, în punctul vamal Sculeni, județul Iași, prima campanie din regiunea de nord-est a țării împotriva contrabandei cu țigarete.
 

Având la bază un concept creativ realizat de agenția CAP și urmând a fi implementată de agenția Pastel, campania este realizată în parteneriat cu Euromonitor Business Consulting Services și Poliția de Frontieră, ANAF – Direcția Generală a Vămilor, cu sprijinul JTI. Campania se va derula în perioada mai-iulie în județele Suceava, Iași, Botoșani, Neamț, Vaslui, Bacău. Regiunea nord-est este cea mai afectată de piața neagră, care a atins în această zonă a țării, în luna martie 2014, 32,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, potrivit datelor companiei Novel Research. „Ne confruntăm, în această regiune, cu un nivel foarte ridicat al contrabandei cu țigarete. Comerțul ilicit a crescut, de la 24,2% în luna ianuarie la 32,4% în luna martie a anului 2014, ceea ce înseamnă o majorare de 8,2 puncte procentuale. Ponderea produselor provenite din Republica Moldova și Ucraina se află, în luna martie, în creștere. Astfel, 38,9% dintre țigaretele de contrabandă sunt aduse din Ucraina, în timp ce 48,9% provin din Republica Moldova” a declarat Marian Marcu, director general al companiei de cercetare Novel Research. „Prin această campanie ne propunem să informăm populația cu privire la efectele profund negative ale comerțului ilegal cu țigarete asupra societății. De fapt, cei care cumpără de pe piața neagră dau o mână de ajutor infractorilor. Fiecare dintre noi poate face diferența, prin refuzul de a cumpăra următorul pachet de țigarete de la contrabandiști” a afirmat Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services. „Creșterea contrabandei cu țigarete demonstrează capacitatea de adaptare a rețelelor infracționale. O prioritate pentru noi este combaterea traficului ilegal la granița cu Republica Moldova și destructurarea acestor rețele care prejudiciază întreaga societate. În acest sens, vom intensifica eforturile de reducere a traficului ilegal cu țigarete în punctele vamale și pe frontiera verde” a precizat comisarul-șef Ștefan Alexa, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași. Mesajul „Cumperi de contrabandă, lucrezi pentru hoți. Deschide ochii, rămâi de partea legii” va fi difuzat prin intermediul mai multor canale de comunicare (media, materiale de informare, comunicare directă). Astfel, au fost încheiate parteneriate cu primăriile orașelor Suceava, Iași, Botoșani, Vaslui, Piatra Neamț, pentru expunerea mesajului campaniei. Cu ocazia zilelor orașelor Suceava, Piatra Neamț, Pașcani, Gura Humorului, Cetatea Neamțului, în localitățile menționate va fi expusă o mașină secționată pentru ca publicul să înțeleagă cum sunt transportate țigaretele. Cealaltă jumătate a mașinii va fi amplasată pe rând în punctele vamale Sculeni și Albița. Peste 220.000 de fluturași vor fi distribuiți prin poștă în județele în care se derulează campania.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: