Angajații fabricii de seringi Genko Med Group s-au transformat în sclavi, crede președintele Cartel Alfa Suceava

> Oamenii sunt neplătiți de 7 luni, dar nici nu pot pleca în șomaj > Sindicatul a câștigat în instanță dreptul ca angajații să-și încaseze salariile, dar sentința nu a venit nici după o lună de la pronunțare
 

Traian Pădureț, președintele filialei Suceava a CNS „Cartel Alfa”, a declarat într-un comunicat de presă că cei peste 70 de angajați ai fabricii de seringi Genko Med Group SRL din localitate lucrează ca sclavii, duși cu vorba de administrație și neplătiți de 7 luni. „Angajații de aici nu și-au primit salariile din luna octombrie 2013! Și cu toate acestea, angajații firmei merg la serviciu, își fac datoria cu bună-credință, firma nu și-a redus programul, firma nu are stocuri de produse finite, firma lucrează pe comenzi. Și are comenzi. O firmă, dacă nu-și poate achita salariile, are mai multe variante: se împrumută, își reduce personalul, se închide. Cei de la Genko Med Group au găsit cea mai bună soluție. Își vând cea mai mare parte din producție în străinătate, pentru a nu fi urmărit firul plăților, conturile din România fiind goale” a transmis liderul de sindicat. În luna februarie anul acesta, membrii sindicatului „Romser” din cadrul Genko Med Group, susținuți de CNS Cartel Alfa, au pichetat Prefectura Suceava (foto). La acea dată firma avea datorii de aproximativ două milioane de lei, cea mai mare parte către bugetul de stat, apoi către Primăria Suceava și, bineînțeles, către angajați. Patronul italian al firmei nu a dorit să participe la întâlnirea cu reprezentanții sindicatului în cadrul Comisiei de Dialog Social care a urmat, ci doar la o discuție cu prefectul județului, Florin Sinescu. Reprezentanți Genko Med Group au motivat sărăcia din firmă prin neonorarea către fabrică a unor plăți în valoare totală de peste 1.300.000 de lei și prin neconcretizarea unui proiect cu fonduri europene. S-au angajat totuși la o reeșalonare a datoriilor față de stat și la plata salariilor restante către angajați, în următoarele două luni. După plecarea patronului italian, situația angajaților fabricii de seringi de la Suceava a rămas aceeași, administrația achitând către ei doar salariile aferente lunilor septembrie și octombrie 2013. Cei care au solicitat să intre în șomaj (ajutorul de șomaj fiind de preferat neîncasării lefurilor) au fost blocați în demersul lor pentru că firma avea nevoie de muncitori pentru onorarea comenzilor. „Membrii de sindicat au acționat angajatorul în instanță pentru recuperarea salariilor. Procedura este urgentă, atât de urgentă că după mai bine de o lună de zile de la pronunțare nu au primit sentința care, în mod normal, este favorabilă acestora. Probabil angajatorul va face apel, vor mai fi 2-3 luni de așteptare și angajații vor câștiga. Problema este cine și când va pune în aplicare sentința respectivă?” s-a întrebat, în comunicat, Traian Pădureț. Genko Med Group SRL a venit la Suceava în anul 1997 când a preluat aproape 99% din acțiunile SC Famos SA. Pe lângă fabricarea de seringi de unică folosință, în 2012, în unitate a fost inaugurată o linie nouă de suturi chirurgicale, investițiile italienilor în această societate fiind de aproximativ 6 milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: