Muzeul de Istorie din Suceava se închide temporar pentru a fi modernizat într-un proiect european

Expoziția permanentă a Muzeului de Istorie, din cadrul Muzeului Bucovinei din Suceava, se va închide în 15 martie, pentru aproximativ doi ani, clădirea urmând să fie reabilitată în baza unui proiect european.
 

Directorul instituției muzeale, Emil Constantin Ursu, a declarat miercuri că patrimoniul de inventar (mese, scaune, birouri, sticlă) va fi mutat într-un spațiu al Centrului Economic Bucovina din proximitatea Aeroportului Suceava, iar obiectele din patrimoniul cultural național vor fi depozitate într-un spațiu special amenajat ce va avea microclimatul necesar și care va fi foarte bine securizat. Referindu-se la Sala Tronului, despre care au existat discuții privind mutarea temporară în incinta Iulius Mall Suceava, Ursu a spus că nu există nicio certitudine în acest sens. „Dacă acest lucru se va întâmpla, manechinele se vor regăsi într-un spațiu expozițional, iar sucevenii vor trebui să plătească bilet pentru a vizita expoziția. Menționez că manechinele din Sala Tronului nu reprezintă obiecte de patrimoniu, ci sunt reconstituiri”, a spus Ursu. Pe de altă parte, Ursu a precizat că toți cei 38 de angajați de la Muzeul de Istorie își vor continua activitatea, în spații diferite. „Conservatorii își vor face în continuare treaba la noua locație, Serviciul Contabilitate își va desfășura în continuarea activitatea, întrucât vom mai organiza expoziții, fie la Muzeul de Științele Naturii, la Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene sau în spațiile expoziționale de la Casa Prieteniei și Consiliul Județean. Muzeografii, opt la număr, vor lucra la tematica pentru expozițiile permanente de la Muzeul de Istorie și Cetatea de Scaun. Pe partea de supraveghere, vorbim de trei persoane care se vor ocupa de Sala Tronului. În cazul în care această expoziție nu va fi deschisă la Iulius Mall, cei trei angajați vor fi redistribuiți la celelalte muzee care aparțin Muzeului Bucovinei”, a spus Ursu, adăugând că restaurarea Muzeului de Istorie nu va afecta în niciun fel organizarea evenimentelor de tradiție cu care sucevenii s-au obișnuit în ultimii ani. „Constructorul susține că, în luna august, Cetatea de Scaun va fi funcțională, prin urmare vom putea organiza Festivalul de Artă Medievală și Festivalul Bucovina Rock Castle, dar și Târgul meșterilor populari care va fi găzduit la Muzeul Satului. Ca element de noutate, ne dorim ca în luna iunie 2014 să organizăm la Suceava un Festival de Teatru”, a spus Emil Ursu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: