Ghiocei

…Și-a dat ieri, de dimineață, așa un soare primăvăratic, de-a prins a muia inimi și, totodată, de a le face să zâmbească. Și în lumina lui tainică pe dinăuntru și veselă pe dinafară au ieșit, brusc, ghiocei! Trei ghiocei de fete am întâlnit pe străzi în drumul meu matinal. Cu vârste de școală primară, ar fi trebuit să fie în bănci la ora aceea, dar ele se strecurau printre oameni, parcă umblând, parcă așteptând stinghere. Una era păzită din priviri, de la distanță, de o mamă trupeșă ce se foia și ea prin lume, să știe câte parale îi face odorul.
 

L.D. CLEMENT

Iar odorul de fată, un pic mâzgălit pe obraji, îți ieșea în cale ridicând ochii în ochii tăi, iar până să-i citești în ochii ce dădeau a spune ceva, două mânuțe murdărele îți ridicau suavul buchețel cu câteva fire de ghiocel, într-un gest ca și cum ar fi fost pe cale să-l dăruiască, așa cum, de altfel, la vremea asta, înșiși ghioceii, frumoși și neprețuiți, se dăruiesc firii. Însă ghioceii de pe stradă fac totuși câteva parale, pe care fetița ți-i cere simplu, pentru a nu mai fi nevoită să-ți explice ca unui nepriceput: „Doar ghioceii nu cresc așa, pe trotuar…!”. Iar dacă astăzi nu-i vrei, gata să-i lași albi în mânuțele murdărele, murmurând fetița totuși te mai întreabă dacă nu-i dai măcar un leu, simplu, pentru a nu mai fi nevoită să-ți explice ca unui nepriceput: „Doar fetițele nu cresc așa, pe trotuar…!”. Deși tu chiar asta vezi că se întâmplă, deși ele poartă ghioceii în mâini…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: