Bătaie mare pe centrele bugetare din învățământul sucevean

> Consilierii locali nu se înțeleg asupra noii organizări a rețelei școlare, fiecare dintre ei dorind să reprezinte un centru mare și care primește bani mai mulți de la „centru” > „Nemaifiind centru bugetar, acesta pierde o parte din personal, dispărând sau reducându-se unele posturi” este de părere primarul Ion Lungu
Proiectul de hotărâre privind organizarea rețelei școlare din municipiului Suceava a fost respins, până acum, de două ori în plenul deliberativului local, iar, din această cauză, primarul Ion Lungu s-a întâlnit ieri cu consilierii municipali și un reprezentant al Inspectoratului Județean Școlar. „Au apărut discuții între consilieri, proiectul de hotărâre fiind respins de două ori, deși rețeaua școlară a fost aprobată la nivelul Ministerului Educației. Am rugat să vină și reprezentantul Inspectoratului Școlar, să negociem, în așa fel încât să batem această organizare în cuie și să o trimitem din nou la minister” reliefează ocupantul fotoliului din Areni.
 

Primaria Suceava

Disensiunile s-au ivit ca urmare a faptului că aleșii municipali fac parte din consiliile de administrație ale unităților școlare, fiecare dintre ei dorind să reprezinte un centru bugetar cât mai puternic. Astfel, pe lângă aspectul legat de finanțarea per capita, care aduce bani în plus în școlile cu mulți elevi, centrul bugetar din învățământ este și ordonator de credite. „Nemaifiind centru bugetar, se pierde o parte din personalul administrativ, dispărând sau reducându-se unele posturi”, precizează șeful administrației locale, Ion Lungu. Din lipsă de consens, noua organizare nu va fi valabilă decât în anul de învățământ 2014-2015 Un exemplu de nereușită, în sensul celor menționate, îl constituie tentativa de „comasare” a Școlii Nr. 5 „Jean Bart” din cartierul Burdujeni și a grădinițelor din cartierul Ițcani. În opinia primarului Ion Lungu, acest lucru „nu este corect”, de dorit fiind ca grădinițele și școlile din cvartalele urbei să aparțină de același centru bugetar zonal. Organizarea rețelei școlare trebuia să fie funcțională încă de la finele anului 2013, însă, din lipsă de consens, aceasta nu va fi valabilă decât pentru anul de învățământ 2014-2015. În municipiul reședință de județ există 42 de unități de învățământ preșcolar și școlar preuniversitar, acestea aparținând de 31 de centre bugetare. Pentru a deveni centru bugetar, o unitate sau o grupare de unități de învățământ trebuie să aibă, obligatoriu, minim 300 de preșcolari sau elevi de școală primară, gimnaziu sau liceu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: