Impozitul forfetar ar urma să scoată din zona gri operatorii economici care își ascund veniturile

> Impozitul forfetar nu este un impozit suplimentar
O nouă lege a turismului este în pregătire, a anunțat, la Suceava, Dan Enache, ministru secretar de stat în Ministerul pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri.
 

„Avem în vedere să introducem o nouă lege a turismului. Este unul dintre lucrurile pe care le vom face în cel mai scurt timp, proiectul urmând a fi introdus în Parlament, în perioada imediat următoare” a spus Enache. El a ținut să arate că impozitul forfetar nu este un impozit suplimentar, ci unul care înlocuiește actuala impozitare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, adică 3% din cifra de afaceri sau 15% din profitul net. Este vorba despre un impozit care să fie plătit de agenții economici din trei domenii de activitate, adică de unitățile de cazare, unitățile de alimentație publică și unitățile de reparații auto. „Acesta nu trebuie înțeles ca o taxă suplimentară, ci dimpotrivă, ca o sumă pe care o va achita operatorul economic o dată pe an, în funcție de numărul de camere pe care le are și amplasarea unității, în cazul hotelurilor, dar și în funcție de mărimea sezonului” subliniază Enache, adăugând că, în cazul amintit, se pornește de la cifra de ocupare statistică pe care o deține Ministerul de Finanțe. Noul impozit va duce la eliminarea „băieților deștepți” care nu au plătit niciodată taxe și impozite Astfel, în urma introducerii „coeficienților de sezonalitate”, dacă rezultă 70 de euro pe un loc de cazare, o firmă ar putea să datoreze impozit forfetar în valoare de 2000 de euro, la sfârșitul anului, în loc de 3.000-4.000 de euro, conform legislației prezente. „În felul acesta vom scoate din zona gri și din partea de evaziune fiscală acele unități de cazare și operatori economici care nu performează, cei care își ascund veniturile sau își transferă, în cazul hotelurilor mari, într-o formă sau alta, veniturile realizate” a accentuat Dan Enache, menționând că măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2014 și că se va extinde și la alte activități, meserii și ocupații cuprinse în codul CAEN. Marian Filimon, vicepreședinte al CNIPMMR, a apreciat promovarea, de către Maria Grapini, ministrul IMM, turismului și mediului de afaceri, a principiului echității, fiind corectă eliminarea „băieților deștepți”, care nu au plătit niciodată taxe și impozite. „Ideea aceasta, de a pune pe toată lumea să plătească, mi s-a părut extraordinar de bună, însă este de lucru în continuare. Suntem de acord cu impozitul forfetar, însă există și niște lucruri care pot fi perfecționate din mers” a precizat Marian Filimon.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: