Despre utopie

Fiindu-i coleg și aproape consătean, cred că pot îndrăzni să spun despre profesorul Ioan Ițco, președintele unui institut cu nume pretențios din Câmpulung Moldovenesc – Institutul de Învățământ și Cercetare în Turism „IPI” Bucovina –, că este un incurabil utopic. Îți intră forțos în birou, vorbește de n-ai timp să-l contrazici sau să-l completezi, îți retează vorba fără spaimă și nu se lasă convins în ruptul capului că cere prea mult vremurilor, oamenilor, prietenilor când tot natul trebuie să creadă în ce-și propune și ce face. El crede orbește în turism, chiar dacă admite că românul nu prea are astăzi după ce bea apă și numai de turism nu-i arde. El – adică Ioan Ițco – crede în turism, și gata.
 

Dumitru TEODORESCU

Zilele acestea, două localități cu potențial turistic deosebit, este vorba de Sucevița și Dorna Arini, și-au depus la ministerul de resort documentația pentru a obține titlul de stațiuni turistice. Prima aspiră la recunoaștere națională, iar a doua – la cea de stațiune turistică de interes local. Sucevița are deja 1500 de locuri de cazare clasificate, în pensiuni inclusiv de 4 stele, la care se adaugă numeroase locuri neclasificate încă. Și s-a pornit de la o pensiune și de la locurile din 30 de gospodării ale țăranilor din comună! La Dorna Arini sunt clasificate 750 locuri de cazare. În situații apropiate se află comunele Broșteni, Cacica și Vama. Documentațiile pentru atestarea ca stațiuni turistice a celor două localități au fost întocmite de institutul condus de Ioan Ițco. Două localități urbane din județ (mai sunt și altele în Moldova) – Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului – au de câțiva ani statutul de stațiuni turistice, pe baza unor documentații realizate de același institut. Gălăgios, posesiv și agresiv cu măsură, Ioan Ițco este, se vede, de neoprit. Mulți s-au avântat în turism, dar puțini sunt cei atât de convinși ca el că trebuie mers până în pânzele albe pentru ca domeniul să funcționeze. Oricât de aiurea ar merge treburile în țara aceasta, noi trebuie să facem turism. Asta crede, asta cere, pentru asta se bate fără preget Ioan Ițco! Și, documentație după documentație, pașii săi îl duc către ce și a propus, împotriva tuturor potrivniciilor. E treaba lui cel ce nu și-l propune ca model, dar e greu să nu-i recunoască corectitudinea drumului, strategiile, armele, izbânzile, deloc utopice până la urmă. Toate purtând pecetea inconfundabilă a Ițcoului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: