Despre mentalitate

Domnul Gheorghe Flutur lăsa impresia unui om foarte ocupat, astfel că taifasurile cu șeful județului erau foarte rare. La o întâlnire cu domnia sa, la scurtă vreme după instalarea ca președinte al Consiliului Județean, principala temă a discuției, sugerată și dezvoltată de gazda întâlnirii, a fost tema regionalizării și necesitatea imperioasă și stringentă de a se constitui o echipă care să susțină, prin fiecare membru al său în discuția aleasă de acesta, ideea înființării unei regiuni care să se numească Bucovina și care să aibă capitala la Suceava. Fiind deja un personaj cunoscut în Moldova și binecunoscut în partidul său, președintele promitea să intre cu toate forțele în lupta pentru șefia regiunii, considerând că are cele mai multe șanse de a fi ales președintele acesteia.
 

Dumitru TEODORESCU

Rămânea însă cel puțin la fel de importantă bătălia „din subteran” pentru lansarea, susținerea și impunerea ideii. Adevărul este că un demers atât de programatic a rămas, din câte știm, mai degrabă în cârca șefului sucevean al democrat-liberalilor, niciun alt politician sucevean neînhămându-se la o asemenea campanie. La fel, în mandatul său, cu sau fără echipa pe care-și propusese s-o angajeze în bătălie, s-au făcut multe pentru afirmarea brandului Bucovina. Iar noi am susținut ideea. Am dorit chiar să găzduim o dezbatere pe această temă, demers rămas cam fără rezultat atât din partea politicienilor și specialiștilor, cât și din cea a populației. Părea că subiectul nu interesează pe nimeni. Iată însă că politicienii par să se fi trezit, constituind, incredibil de adevărat în condițiile pozițiilor lor politice uneori ireconciliabile, un comitet de inițiativă pentru înființarea regiunii Bucovina, acceptat și susținut de toți. Asta nu dovedește neapărat că oamenii noștri politici se pot înțelege când e vorba de probleme majore vizând zona noastră, ci mai degrabă că nu au de ales, pentru că o asemenea oportunitate apare rar și că-și pot lăsa certurile acasă, ieșind în agora cu imaginea și forța unei mari echipe hotărâte să se bată serios pentru înființarea regiunii. Și aceasta este și rațiunea constituirii echipei: să se bată până obține ce-și dorește, pentru că Bucovina este, oricât s-ar cârcoti, un exportator de spirit european și un model de succes al asimilării acestuia, cu consecințe vizibile, clare ca lumina zilei. Este, desigur, un abuz să numești o zonă Țara paielor, dar nu este deloc un abuz să compari cu onestitate organizarea unei gospodării de acolo cu una de aici. Buna organizare înseamnă bună mentalitate și Europa chiar asta își dorește de la o țară parcă prea încremenită în îmbrățișarea răsăritului: mentalitatea unor oameni civilizați.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI