Țară de legendă

Probabil că doar ideal ar fi ca România să fie – pentru turiștii străini pe care de mulți ani îi tot așteptăm să ne invadeze țara și să ne scoată din sărăcie (fie ei, apelând noi la șabloane, japonezi cu aparate foto spânzurate de gât, nemți mâncăi, americani care varsă parale în cazinouri, fie oricare alții) – România și-atât. Pe când era ministru la turism, Agathon a eșuat încercând să ne impună lumii ca fiind de-ai lui Dracula. Pe când era ministreasă tot acolo, Udrea a eșuat în a ne planta, sub semnul pieritoarei frunze, într-o grădină de poveste. Acum, ca șef al unei federații de patronate din turism, lui Agathon i-a (re)venit vremea să încerce a ne mai seduce o dată cu „brandul Dracula”.
 

L.D. CLEMENT

Și nemaigăsind suficiente argumente loco (că despre o… „mitologie” nici atât, fiindcă aceasta nu se instaurează cât ai bate din palme într-o firmă de publicitate; deși, de la Moș Crăciun încoace, și așa ceva este plauzibil), le-ar fi găsit într-o mulțime de publicații de turism din străinătate. Care cică ne-ar vrea și ele să fim de-ai lui Dracula (cu exemplul considerat practic și de succes pentru amatorii de monștri și de monstruozități venit dinspre Lochness ori Salem; însă, bunăoară, mă tem că nu mulți sunt cei care calcă pe pământ american tocmai ca să meargă la Salem…), deși știu că nouă nu ne-ar plăcea o așa filiație. Ar fi de înțeles că, la o adică, cititorii de Kenya Star, de India Vision sau de Malaisya Sun (din lista lui Agathon) ar da buzna în Carpați pentru a fi îngroziți de o fantomă prefăcându-se a le băga clonții în beregată, pentru a se bărbieri într-un castel din gipscarton (vezi ce-a pățit Jonathan Harker!) sau pentru a lua o țeapă în țara unei îngropate revoluții însângerate, despre al cărei scenariu încă nu se știe dacă era străin sau autohton.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: