Moș Hanușteac, centenarul

Acum exact 100 de ani, pe 24 iulie, în satul Buninți al fostei comune Mihoveni (actualmente parte componentă a comunei Șcheia), se năștea Vasile Hanușteac.
 

Bătrânul, veteran de război și combatant în cea de-a doua conflagrație mondială în Regimentul 29 Infanterie Dorohoi, a fost ieri, în Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, emoționat peste poate și îmbrăcat la patru ace, eroul sărbătoririi de către întreaga comunitate a centenarului său. La specialul eveniment, oficiat de preoții bisericii, au luat parte, printre mulți alții, primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor (al cărui bunic, după soția sa, Irina, este chiar „moș Hanușteac”, așa cum îl cunoaște pe sărbătorit toată suflarea satului), prefectul Florin Sinescu, șeful Jandarmeriei Suceava, gen. de brigadă Eugen Șalar, oficiali ai Centrului Militar Județean Suceava și ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război Suceava. Bătrânul a primit cu bucurie din partea celor veniți să-l omagieze un tort, plachete și diplome peste diplome: de cetățean de onoare al comunei Șcheia, de recunoștință din partea CMJ și IJJ. Un moment deosebit a fost marcat de înmânarea, pentru slt. în retragere Vasile Hanușteac, de către col. ing. Dimitrie Năstase, din partea ANVR Suceava, a unei diplome de onoare. Vasile Hanușteac a terminat Liceul „Ștefan cel Mare” Suceava în anul 1928, a absolvit Școala Agricolă în 1931, devenind tehnician agronom, anii 1942 – 1944 găsindu-l la datorie pe frontul de est, la Odesa sau Stalingrad. În 1958 face 9 luni de pușcărie politică. „Moș Hanușteac”, centenarul (a cărui soție, Glicheria, s-a mutat la Domnul în 1997) ,,nu se prea plânge de boli, are copii, nepoți, strănepoți, vreo două duzini de fini și spune că în viață a mâncat ce a vrut, a mai băut și câte un pahar, însă cu moderație. „Să ne vedem sănătoși și la anul!” i-au urat cei veniți să-l celebreze. Subscriem cu admirație și respect!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: