Matei Vișniec și trupa Trap Door Theatre în Talcioc Cultural

Marți, 18 iunie, Suceava a avut parte de un eveniment extraordinar. Talcioc Cultural a fost gazda unuia din evenimentele din cadrul Zilelor Matei Vișniec, respectiv spectacolul „Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals” pus în scenă de trupa „Trap Door Theatre” din Chicago.
 

Talcioc Cultural și-a adaptat spațiul pentru spectacol, astfel întreaga locație s-a transformat într-o scenă. Încă de la intrare am pășit într-o altă lume, o lume a teatrului – o lume a teatrului altfel, într-un cadru neconvențional, inedit și mai aproape de public, în care poți vedea de aproape recuzita, în care actorii sunt atât de aproape de tine încât simți alături de ei fiecare emoție pe care o transmit prin jocul și arta lor. Transpuși în lumea ce avea să ni se dezvăluie, încă dinaintea începerii spectacolului, având posibilitatea sa vizualizezi și să-ți lași imaginația să ghicească ce urmează să se întâmple, și puținul timp dinaintea „gongului” a fost o experiență în sine. Ca într-un joc reușeai să identifici printre spectatori actorii. Lumea halucinantă creată de Matei Vișniec și regizorul István Szabó K a ținut captiv publicul din momentul în care au intrat în Talcioc și mult timp după terminarea spectacolului. A fost o captivitate îmbrățișată de public și indusă de atmosfera evenimentului – recuzită, muzică, lumini, costume, actori. Spectatorii s-au eliberat cu greu de vraja spectacolului și mulți au rămas și au contemplat până și procesul de revenire în lumea știută prin îndepărtarea obiect cu obiect a decorurilor. Spectacolul, regia, actorii, totul a fost remarcabil. A fost o experiență intensă și impresionantă. „Prin «Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals», Trap Door Theatre ne dăruiește unul din cele mai grandioase și mai provocatoare spectacole de teatru din toate timpurile. Ne invită să călătorim într-o lume pe cât de rafinată, pe atât de copleșitoare. Ne conectează cu acea parte ascunsă din noi care este uneori prea dureroasă și totuși vitală și care evidențiază scopul critic al teatrului” (Chicago Stage Review, decembrie 2011). Aplauzele spectatorilor au răsunat minute în șir și actorii au fost chemați și rechemați în mijlocul lor. La rândul lor, actorii, regizorul și autorul au mulțumit publicului cu modestie și căldură. Aplaudăm inițiativa organizatorilor și gazdelor evenimentului. Aplaudăm autorul și trupa de teatru: Matei Vișniec, István Szabó K – regizor artistic, Beata Pilch – actor și director Trap Door Theatre, Nicole Wiesner, Simina Contraș, Michael Garvey, Kevin Cox, Antonio Brunetti, John Kahara, Malcolm Callan, Richard Norwood – lumini, Gary Damico – sunet, Meredith Miller – artist recuzită. Aplaudăm încă o dată acest eveniment monumental!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: