Puncte... de vedere

Mentalități prăfuite

Scriu astăzi despre un subiect pe care am încercat să-l ocolesc pentru a menaja anumite orgolii care, deși par marcate de retractilitate, devin ușor agresive când e vorba de adevărul spus fără ocolișuri. Unii dintre noi am prins perioadele nefaste în care eram aduși cu arcanul, cum se spune, pe la anumite manifestări plicticoase unde stăteam ca pe ace sub povara clipelor care deveneau ceasuri.
 

Cultura cu de-a sila ni se părea o normalitate, iar bătutul din palme a lehamite avea conotația lucrului care trebuie musai făcut. Ei, bine, astăzi, prin librăriile de prin București, când vine vorba de o lansare de carte, ca să dăm doar acest exemplu, este suficient să se adune vreo zece iubitori de literatură iar evenimentul are loc fără lamentații și festivisme. Pe scurt, chiar nu este nevoie să se adune tot poporul. E împotriva firii să obligi omul să te asculte, e nedrept să-i ajustezi timpul, fiind evident că nimeni nu este stăpân peste viața celor din jur. Cultura este (sau vrem să fie) un act de intimitate în care eu, ca individ, îmi dau măsura proprie. Aleg sau nu aleg. Lucrurile stau cu totul altfel la nivelul instituțiilor școlare unde profesorii sunt cei care modelează personalități, iar excesul de zel poate fi justificat. E jalnic să vezi însă cum pentru unii este mai importantă mediatizarea decât evenimentul în sine și este trist că ne lăsăm cu toții duși de valul publicității. Este aproape deprimant pentru un vorbitor aflat la tribună să constate că publicul bate neliniștit din picioare. Aș spune chiar că într-o sală cu ascultători apatici măsura eșecului (reflectată în ochiul ascultătorului) devine fatalitate. Decât să vorbesc pentru o sută de oameni plictisiți, mai bine dialoghez cu un singur spectator. Să ștergem praful așezat peste mentalitățile învechite.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: