Lumina Harică de la Ierusalim, în mai toate casele sucevenilor

Lumina Sfântă a Învierii a ajuns și anul acesta în casele mai tuturor sucevenilor. Fie că Paștele cade pentru credincioși în martie, în aprilie sau în mai, fie că plouă, e frig sau e cald, noaptea Învierii îi scoate din casă pe suceveni, pentru că altfel nu se poate.
 

Sfintele mănăstiri și biserici din județ au fost din nou pline de lume în noaptea Învierii, pentru că de acolo vine către oamenii locului harul credinței, împreună cu Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim din ajun și împărțită apoi, lucire de la lucire, tuturor locașurilor de cult ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Și celor mari și celebre unde au venit sau nu, să se roage și să ia Lumină, personalități și oameni politici români, dar și celor mai mici sau mai mari din toate cartierele orașelor, din toate satele umplute ochi de simpli credincioși în noaptea prăznuirii dinaintea Paștelui. Pentru că, altfel, ai noștri nu știu să facă, pentru că altfel nu se poate. Din „vârful” Sucevei, din cartierul Obcini, până jos în vale, în cartierele Burdujeni și Ițcani, fiecare biserică, oricât de înghesuită între blocuri, și-a ținut aproape comunitățile pe care le păstorește, preoții împărtășindu-le din nou minunea Învierii Domnului și binecuvântându-le creștinilor bucatele de pe masa de Paște. Astfel, dintr-o biserică mică sau mare, o sclipire din Lumina Harică de la Ierusalim a ajuns în mai toate căminele sucevenilor și a ars lângă ouăle roșii, într-un colț sfânt de casă, la poartă, pe marginea fântânii, învăluită în ecoul convingerii ce durează și rămâne veșnică în sufletele bucovinenilor: „Hristos a înviat!” Paștele din 2013 a venit și a trecut la fel pentru toți, și pentru „cel care a postit”, și pentru „cei leneși”, după cum a reamintit cuvintele lui Ioan Gură de Aur în pastorala de anul acesta ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, cel care a condus și anul acesta slujba Învierii Domnului la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. „Acum, când «prăznuim omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice», este cu totul firesc să trăim cea mai mare bucurie duhovnicească. Mântuitorul, prin Învierea Sa, «ne-a trecut din moarte la viață și de pe pământ la cer», călcând moartea cu moartea Sa pe Cruce. Acestea sunt cuvintele pe care le auzim atât de des la slujba acestei mari sărbători, numită și «sărbătoarea sărbătorilor», când tot creștinul se bucură, și cel ce a postit, și cel ce nu a postit, și cei care s-au înfrânat, și cei leneși, așa după cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur în cuvântul său de Sfintele Paști” au fost cuvintele ÎPS Pimen.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: