Programul de screening pentru cancerul de col uterin

Este nevoie de implicarea mai multor medici de familie

Programul de screening pentru cancerul de col uterin este „o măsură de sănătate publică extraordinară” și, ca atare, e necesar să se înscrie în el cât mai mulți medici de familie din județ, pentru consilierea pacientelor lor, dar și pentru recoltarea frotiurilor”, iată părerea secretarului general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan.
 

dr. Irina Badrajan

Anul trecut, când a început efectiv programul în județul Suceava, erau înscriși circa 40 de medici de familie, pentru consiliere, și doar 2 recoltori – medicii Irina Badrajan și Ruminița Papuc. În prezent, în program sunt circa 70 de medici de familie, care fac doar consiliere. Este puțin, dacă avem în vedere că județul Suceava are circa 300 medici de familie. „Revin la ideea că în programul de screening vor trebui să se înscrie toți medicii pentru consiliere, în condițiile în care medicul ginecolog nu poate recolta frotiul dacă femeia nu prezintă formularul, care se dă de către medicul de familie și se repartizează numai celor înscriși în program. La medicii care nu vor intra în program, pacientele lor vor fi lipsite de acest drept și trebuie ținut cont că și asiguratele și neasiguratele din grupa de vârstă 25-64 de ani beneficiază de acest program” ne-a declarat dr. Badrajan. Medicul crede că vor intra în program, până la urmă, mai mulți medici de familie și în calitate de recoltori, mai ales că un medic nu este plătit pentru consiliere decât după ce pacienta respectivă aduce rezultatul în urma recoltării. „Dacă eu, medic de familie, fac și consiliere și recoltare, am problema în mână, știu câte am raportat, mă duc și iau rezultatele. Acest program este benefic pentru medic și din punct de vedere financiar, fiindcă suntem plătiți, iar atunci suntem interesați să primim rezultatele la timp. De aceea vor mai intra și alți colegi pentru recoltare, la care pot să vină și pacientele celor care au intrat în program numai pentru consiliere. Altfel se vor revolta pacientele și vor pleca de la medicii respectivi” spune dr. Irina Badrajan. Ea a mai precizat că a consiliat și a recoltat probe de la circa 120 de paciente, în urma rezultatelor 4 fiind cu „probleme legate de cancerul de col uterin”, ceea ce „e destul de mult”, dar nu în fază „depășită”. Dr. Badrajan atrage atenția că un alt aspect benefic al screeningului pentru această formă de cancer este că, prin investigația respectivă, s-au depistat și alte probleme de natură ginecologică la paciente. „Dacă pacienta avea altă problemă decât cancerul de col uterin, am dat trimitere la ginecolog. Pe rezultatul care vine de la ginecolog sunt formulări care îți atrag atenția că pacienta trebuie să se investigheze mai mult. Acesta este aspectul benefic al conștientizării femeii că trebuie să-și facă investigații. Cu ocazia aceasta, noi avem o legătură mai bună cu pacienta, ne-o apropiem, sunt aspecte de care trebuie să ții cont dacă vrei să fii profesionist” a conchis dr. Irina Badrajan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: