Credincioșii ortodocși vor primi Lumină Sfântă adusă de la Ierusalim

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă sâmbătă, la ora 20, la Suceava, de preoții Cătălin Axinte și Vasile Baltag, anunță Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, într-un comunicat de presă. „Sfânta Lumină va fi dată de Înalt-preasfințitul Arhiepiscop Pimen preoților din Eparhia noastră la Mănăstirea «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava, iar aceștia o vor da credincioșilor la slujba din noaptea Învierii” se arată în documentul citat. Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunțat, la sfârșitul lunii martie, că și în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă la Suceava în noaptea de Înviere, dar că acest moment nu este înscris în programul „Paștele în Bucovina”, pentru că nu este adusă folosind bani publici. Nechifor a declarat că Lumina Sfântă va fi adusă și în acest an de la Ierusalim prin colaborarea între Consiliul Județean Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Patriarhia Română.
 

„Va fi adusă Lumina Sfântă la Suceava și în acest an, dar nu cu bani publici”, precizase președintele CJ Suceava, explicând de ce aducerea Luminii Harice nu este inclusă în programul „Paștele în Bucovina”. El a arătat că va fi organizat un transport aerian împreună cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și în colaborare cu Patriarhia Română, care va trimite o delegație la Ierusalim să aducă Lumina Sfântă la București. „Vom transporta cu un avion de mici dimensiuni Lumina Sfântă de la București la Suceava, astfel încât credincioșii din Suceava să poată beneficia de Lumina Harică” a mai declarat Nechifor. Programul manifestărilor „Paștele în Bucovina” din acest an, făcut public de Consiliul Județean Suceava, nu include și aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim, cum s-a întâmplat în ultimii patru ani în mandatul fostului președinte al CJ Gheorghe Flutur. Reamintim, manifestările din cadrul programului „Paștele în Bucovina” au început în 16 martie, cu Festivalul național al ouălor încondeiate de la Ciocănești, iar în 23-24 martie, la Fundu Moldovei, s-a desfășurat a 23-a ediție a Festivalului național de muzică corală religioasă „Buna Vestire”. În Săptămâna Patimilor se derulează programul „Drumul Ouălor Încondeiate”, pe patru rute, fiind cuprinse zonele etnografice ale județului, iar în fiecare localitate vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă și expoziții cu vânzare. În sâmbăta dinaintea Paștelui, în structurile turistice din județ, se vor prezenta tradiții în Ajun de Paști, iar de la ora 23 se va desfășura slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile din județ, în timp ce în Salina Cacica se oficiază „Învierea din adâncuri” la capela amenajată în salină. În prima zi de Paște, pe lângă participarea la obiceiul sfințirii de pască, apoi la slujbele de miruit, în municipiul Suceava vor fi organizate concursuri de ciocnit ouă roșii, dar și concursuri de coșuri pascale. În ultimii patru ani, când președinte al CJ Suceava a fost Gheorghe Flutur, Lumina Sfântă a fost adusă cu avionul de la Ierusalim, apoi împărțită credincioșilor la slujba de Înviere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: