„Supermarketurile” de la șosea

Am avut ocazia să văd, la porțile unor gospodării (și nu erau puține!) ungurești din zona Tokay, adevărate panoplii de oferte de legume și fructe pentru călătorii prin zonă.
 

Pe niște podiumuri la 45 de grade erau expuse de toate: ardei, gogoșari, roșii, castraveți, o gamă foarte diversă de murături și compoturi, harbuji etc. etc., toate arătoase (cu aranjamente aproape artistice pentru legumele/fructele așezate în borcanele de murături și compoturi) și de foarte bună (foarte bună!) calitate. Nu exista neșansa de a cumpăra 3 kg de ardei între care să se afle și 2-3 stricați, cum îți vinde cu inocență obraznică românul nostru! Treaba lui ce făcea ungurul cu legumele „rebutate”, dar între cele pe care ți le vindea nu s-ar fi găsit vreuna astfel. Obiceiul de a expune la poarta casei legume și preparate din acestea îl au de ceva vreme și milișăuțenii. Legumicultori vechi, aceștia își expun oferta chiar și atunci când, invocând stupide motive legale, autoritățile au încercat să interzică acest gen de comerț. Inițiativă aiurea, pentru că, dacă voiam să cumpăr, eu cumpăram! Pe banii mei și asumându-mi riscurile posibile. Dacă m-am ars o dată cu săculețul de cartofi frumoși pe dinafară, dar mici și pricăjiți în mijlocul sacului (e o adevărată „tehnologie” aici: se introduce un tub de plastic cu diametrul de 10-11 cm în mijlocul sacului, cartofii frumoși se așază în jurul tubului, iar în tub se înghesuie cartofi mici, buni pentru porci. Se scoate tubul, sacul se leagă, iar tu cumperi două treimi cartofi calitate superioară și una, buni de aruncat, la preț de cartofi extra. Iată unde ne duce mintea!…), deci dacă m-am ars o dată, nu mai cumpăr. Și astfel, păcălitorul rămâne cu cartofii nevânduți. Dar la Milișăuți este ce cumpăra! Oferta de murături, care a făcut celebră comuna în țară, este din ce în ce mai diversă, prezentarea – din ce în ce mai „artistică”, calitatea – remarcabilă, astfel că „standurile” milișăuțenilor atrag călătorii și nu sunt puține gospodăriile care fac un ban cinstit din acest mod de a face comerț.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: