Prea curioși

Este truismul truismelor să scriem aici că suntem o nație extrem de inventivă. Atât de rapid scornim ceva și ne asumăm scorneala ca adevăr, încât pasul până la mentalitate este aproape neadmis de scurt. Căci cum poate fi altfel definită atitudinea agresivă a unui lucrător de rând față de presă, față de aparatul de fotografiat când meseriașul cu pix și aparat de luat vederi îndrăznește să imortalizeze ceva ce, în opinia lor, n-ar trebui imortalizat? Atitudinea aceasta își are sorgintea deopotrivă în disprețul, de asemenea agresiv, pe care unii politicieni îl manifestă vădit față de presă în varii situații: cum îndrăznești să-i tulburi liniștea…? Imortalizată, atitudinea aceasta este cauzată și de măturători sau hingheri. Dar mai este și porunca șefului de măturători sau hingheri, care le cere acestora să ia la întrebări pe oricine din presă care le tulbură liniștea.
 

Dumitru TEODORESCU

Veneam de la Rădăuți și ne-am oprit să surprindem o operațiune rară și foarte așteptată în această lungă și rece primăvară: astuparea gropilor din asfalturile șoselelor noastre. Pe „europeanul” ce leagă Suceava de Siret am întâlnit două echipe de drumari care frezau spărturile din asfalt, curățau locul, turnau asfalt și-l compresau. Insolită pentru orice trecător căruia i-au clănțănit dinții trecând cu mașina peste găurile-găurelele din asfaltul european, operațiunea merita imortalizată. Și am făcut poze. Vai, ce-am supărat drumarii! Că de ce, că cu a cui aprobare, că cum ne permitem, că cum îndrăznim (scuzați îngrămădeala de „că”). Mai să ne confiște aparatul de fotografiat. Mai la vale, fotografiind un drum lateral care se oprea undeva în câmp, am trezit suspiciunea și a celor care lucrau acolo, e adevărat, mai civilizată: ce dorim să fotografiem și de ce? Propunem de aceea ca, în răstimpul în care drumarii cârpesc drumurile, să fie interzisă circulația pe acestea, iar lucrările de investiții de ici și de colo să fie „protejate” de garduri înalte, astfel că ochii noștri – prea vigilenți se vede că – să nu mai poată iscodi (chiar dacă și cu bună intenție) acolo unde harnicii noștri lucrători mai fac câte ceva. Și mai ales când nu fac.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: