Oameni noi

De la o vreme am doar câteva trasee, pe care le măsor cu pasul și minutul, mai ales că sunt relativ scurte. În funcție de momentele zilei în care le parcurg, aproape că reușesc să anticipez și cu cine urmează să mă întâlnesc. Pe unii îi salut și îmi răspund, nu de alta, dar ne intersectăm aproape zilnic; „ne știm” s-ar zice. Deunăzi, salutul mi s-a ivit pe buze fără să-l gândesc, iar celălalt și-a arătat ochii doar o clipă, apoi a dat stângaci să dispară. Am înțeles că, de-ar fi fost în stare, ar fi vrut să devină pe dată invizibil. Dar de unde-l știam?! Și mi l-am amintit hoinărind pe alte trasee, cu peste un deceniu în urmă. Îl socoteam un fel de crai târziu, cum pare-se chiar era; călca țanțoș cu ciocate și pantaloni din piele mulați, de mult demodați.
 

L.D. CLEMENT

Dar uite-așa se făcea remarcat „în peisaj”! Acum însă, după ce-și murdărise mâinile scotocind într-un buncăr de gunoi, s-ar fi vrut doar contur de aer. Imposibil, nici „omului” creat de H.G. Wells nu i-a izbutit… Tot acolo, de vreo 2-3 luni, dau din când în când de doi inși „cu treabă”. Se vede că fac pereche în branșă și se-nțeleg. Întotdeauna vorbesc între ei, pare-se despre chestiuni f.f. serioase. Inspectează de la distanță, au ochiul format, iar dacă e cazul pun mâna și caută preocupați în măruntaiele buncărului. Îmbrăcați cuviincios, dar ponosiți, poartă acele șepci și acele serviete istorice care erau cândva emblematice pentru navetiști. Navetiști sunt și azi. Iar pe cel mai nou l-am văzut ieri, în același loc de printre blocuri. Nou-nouț. La vreo 55-60 de ani, dar în formă. Cu o ținută sport, din piese bine alese, probabil ce-a găsit el mai de calitate prin magazine second-hand. Și cu o bicicletă bună, bine întreținută, dar vintage, ca să zic cumva, de care atârna o sacoșă de rafie. Apropiindu-mă, îmi prinde privirea și răspunde onest și direct întrebării mele mute: „Știți, unii aruncă lucruri foarte bune, care mai pot fi folosite. E păcat să ajungă la groapă…”. Știu, înțeleg. De când cu selecția ecologică și reciclarea deșeurilor, de când cu selecția indivizilor în societate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: