„Secretomanie” privind disponibilizările de la Termica

> AJOFM a evitat să prezinte date din notificarea înaintată de firma de termoficare, menționând că „societatea a anunțat că va face o informare publică” > În schimb, ITM a informat că operatorul sucevean va concedia colectiv circa 300 de angajați din toate categoriile de personal > Într-o adresă a Termica, înaintată CL Suceava în luna ianuarie, persoanele concediate „ar avea dreptul (…) la unele compensații salariale în sumă de circa de 11.934.000 de lei”
Societatea comercială Termica Suceava va disponibiliza aproximativ 300 de salariați, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă, în baza notificării înaintate de firma de termoficare suceveană.
 

Concedierea colectivă va afecta aproape toate categoriile de angajați, atât din cea a personalului tehnico-economic, respectiv subingineri, ingineri și angajați cu studii medii, cu diverse specializări, cât și muncitori din exploatare, reparații, precum și din activități suport al acestora din urmă. „Salariații concediați vor beneficia de compensații salariale, la încetarea contractului individual de muncă, în condițiile prevăzute de lege, și contractele colectiv de muncă și la nivelul grupurilor de unități, cuantumul acestora fiind stabilit în favoarea salariaților” arată șeful ITM Suceava, Romeo Butnariu, menționând că salariile compensatorii sunt acordate în funcție de vechimea în muncă a salariaților concediați. În schimb, deși a primit o aceeași notificare de la SC Termica, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava se dovedește a fi mai puțin darnică cu informațiile despre punerea pe liber a angajaților societății de termoficare din Lunca Sucevei. „Referitor la proiectul de disponibilizare colectivă inițiat de SC Termica SA, societatea a anunțat că va face o informare publică, în urma consultărilor cu sindicatele și a evaluării tuturor posibilităților de limitare a numărului concedierilor și eventualelor metode de evitare și atenuare a consecințelor acestora” se precizează într-un comunicat de presă, semnat de purtătorul de cuvânt la AJOFM, Anca Capverde. Pe de altă parte, în adresa nr. 998 din 22 ianuarie 2013, înaintată Consiliului Local Suceava, semnată de președintele Consiliului de Administrație de la Termica, Dragoș Danubianu, și directorul general Ovidiu Dumitrescu, se preciza că, potrivit programului de restructurare al societății, „document de discuție prezentat în AGA, renunțarea la activitatea de producere de energie electrică și termică în cogenerare, din CET cu funcționare pe huilă, precum și la activitățile conexe, ar impune desființarea unor locuri de muncă și concedierea a circa 330 de salariați”. Conform aceleiași adrese, persoanele concediate „ar avea dreptul de a beneficia, potrivit prevederilor contractului colectiv de muncă la nivel de societate, în vigoare, de unele compensații salariale (ajutoare bănești) în sumă de circa de 11.934.000 de lei (inclusiv contribuțiile angajat și angajator, aferente).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: