De Ziua Jandarmeriei

Porți deschise la baza de pregătire de la Mihoveni

Ziua porților deschise și Cupa presei la tir au adunat ieri, de Ziua Jandarmeriei, sute de vizitatori la Sediul 2 al Inspectoratului de Jandarmi Suceava de la Mihoveni.
 

Marea majoritate au fost copii din 14 clase de la școlile Nr. 3 și Nr. 4 din Suceava și de la școlile Mihoveni și Bosanci, cea mai mare parte dintre ei veniți pentru prima oară în această bază de pregătire. Aici au aflat de la inspectorul-șef, generalul Eugen Șalar, cu ce ocazie se află acolo, dar și despre Jandarmeria Română, o „doamnă” de 163 de ani împliniți chiar în acea zi, dar care, prin oamenii săi, este o structură militară indispensabilă comunității care are grijă de ordinea și siguranța atât a celor mici, cât și a celor mari. În ciuda frigului și a ploii, elevii au petrecut câteva ore de neuitat, cunoscând mai întâi tehnica și dotările jandarmilor suceveni. Specialistul criminalist le-a luat multora dintre ei amprentele și le-a explicat că prin procedee similare sunt descoperiți hoții care au lăsat „degete” la locul faptelor. Cei mici au promis, pe loc, că ei nu vor avea de-a face cu „profesia” care te poate trimite după gratii. Vizitatorii mai mari au ridicat de pe mese armele aflate în dotare și au cerut să afle mai multe, au văzut echipamentele jandarmilor montani, au urcat în mașinile unității, au „călărit” ATV-urile cu care se deplasează jandarmii montani, având practic libertatea, supravegheată însă, de a umbla peste tot în unitate. Atenția lor s-a îndreptat imediat asupra jandarmilor din Detașamentul de Intervenție al IJJ Suceava, care au prezentat un exercițiu demonstrativ de autoapărare, în timpul căruia micii vizitatori au văzut cum dezarmează și anihilează un jandarm unul sau mai mulți agresori folosindu-și tehnicile de luptă, dar și bastonul, scutul și armamentul din dotare. Au exclamat și aplaudat la momentele de dresaj ale câinilor de serviciu, au văzut și i au admirat pe jandarmii care se cățărau și coborau pe corzi, pe jandarmii care trăgeau cu arma în diferite situații și toate „cascadoriile” oamenilor în uniformă. Copiii au asistat la aproape același exercițiu prezentat duminică de jandarmii de intervenție ai IJJ Suceava în parcarea de la Iulius Mall, completat ieri și cu exerciții specifice în baza de antrenament. Entuziasmul copiilor a fost, evident, cu mult mai mare decât al adulților. A fost nevoie la un moment dat și de un ceai fierbinte oferit de gazde, pentru a alunga frigul din copiii care, deși zgribuliți, nu se dădeau adunați din nou în mașini.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: