La Spitalul Județean Suceava, fiindcă 90% din pacienți vor fi scutiți…

Coplata nu va aduce mulți bani în plus

Pacienții care se internează, începând de astăzi, la Spitalul Județean Suceava vor plăti, la externare, o coplată în valoare de 5 lei, dacă nu fac parte din categoriile scutite de plata acesteia. Comitetul director al spitalului a stabilit valoarea minimă pentru coplata pe care toate spitalele din România trebuie s-o introducă de astăzi, stabilită de Ministerul Sănătății între 5 și 10 lei. Directorul spitalul județean, ec. Vasile Rîmbu, ne-a declarat că veniturile unității nu vor crește prea mult prin această coplată, având în vedere că 75-80% dintre pacienți sunt urgențe, apoi mai sunt pensionari și alte categorii de persoane scutite de la coplată, prin lege. Categoriile scutite sunt bolnavii cronici din cadrul programelor naționale de sănătate, copiii sub 18 ani, gravidele și lăuzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, persoanele cu dizabilități, precum și pacienții internați de urgență.
 

Potrivit estimărilor managerului, coplata de 5 lei va aduce spitalului circa 20.000-25.000 lei/an. Tot de astăzi intră în vigoare prevederile Contractului-cadru pe 2013-2014, care aduce și alte noutăți pentru spitale, una dintre ele fiind modificarea tarifului pe caz ponderat (TCP) în funcție de competențele și complexitatea cazurilor rezolvate în unitățile sanitare, pentru unitățile strategice acestea crescând la 1800 de lei. Referitor la acest aspect, directorul Vasile Râmbu ne-a precizat că mărirea tarifului „va aduce un plus de finanțare spitalului, cu condiția ca numărul de cazuri contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate să rămână cel puțin la nivelul anului trecut”. Precizăm că încă nu a fost încheiat cu CAS contractul cu spitalele. Contractul-cadru aduce o veste rea spitalelor publice cu arierate: ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că nu se mai admite efectuarea de arierate, iar directorii care vor continua să le realizeze vor fi demiși. În această privință, Vasile Rîmbu a precizat că Spitalul Județean nu are nicio datorie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: