Jertfelnicie

Locurile de pelerinaj din Bucovina sunt pentru creștinii ortodocși ținte fie jinduite până minunea contactului direct cu acestea se întâmplă în sfârșit, fie constant dorite, reîntâlnirea cu ele având o periodicitate pe care fiecare încearcă să o respecte, așa cum a stabilit-o în calendarul său. Am numeroși prieteni în țară care, ajunși în Bucovina, se abat și pe la redacție pentru „a mai da ochii unii cu altul”, ocazie cu care ei își prezintă și itinerarul, în care îndeobște principalul obiectiv este o mănăstire sau mai multe de la noi. Prietenii vin cu mașinile lor sau ale prietenilor, așa că un asemenea pelerinaj se întâmplă cu totul după voia lor. Sunt însă destui români, mai ales tineri, care vin să vadă mănăstirile Bucovinei și care nu au mijloace de transport proprii. Iar cu bicicleta rar se încumetă vreunul să se aventureze din Oltenia până aici pentru pelerinaj…
 

Dumitru TEODORESCU

Concret, este vorba de mănăstirile Putna și Moldovița, la care se putea ajunge cu trenul. În Adunarea Eparhială de sâmbătă, exarhul mănăstirilor sucevene, starețul Putnei, PC Melchisedec Velnic, deplângea pieirea transportului pe calea ferată către cele două localități și, o dată cu aceasta, scăderea numărului de pelerini către cele două mănăstiri. Există într-adevăr microbuze care fac aceste trasee, dar care nu circulă tocmai sâmbăta și duminica, zilele în care creștinul se apropie cu mai multă determinare de mănăstire. Ce-i de făcut? Mai nimic, la cât de îndatoritoare se arată autoritățile noastre față de Biserică. Rămâne doar jertfelnicia în care se îmbracă credinciosul când vrea cu dinadinsul să asculte Sf. Liturghie la Putna sau la Moldovița.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: