Pentru a depăși problemele personale

Mii de elevi suceveni au apelat la psihologii școlari

Peste 4300 de elevi cu diferite probleme școlare sau personale au beneficiat de servicii de consiliere individuală, în anul școlar trecut, în cabinetele școlare de asistență psihopedagogică existente în județul Suceava. Totodată, în aceleași cabinete, profesorii psihopedagogi („psihologii școlari”) au desfășurat 311 activități de consiliere de grup, 7529 de elevi fiind consiliați de psihologii școlari cu privire la alegere carierei. Se constată că problematica elevilor care solicită ajutorul psihopedagogului este aceeași ca în ultimii ani: dificultăți de adaptare, de învățare, copii cu probleme din cauza familiilor dezinteresate, copii cazuri sociale, care au părinți foarte săraci sau provin din familii monoparentale, și, nu în cele din urmă, copii lăsați pe mâna bunicilor sau a rudelor, fiindcă părinții se află plecați la muncă în străinătate. În acest an, psihologii școlari s-au preocupat și de evaluarea gradului dezvoltării psihosomatice a unor copii, în vederea înscrierii în grupa mare, clasa pregătitoare sau clasa I pentru anul școlar 2012-2013. Astfel, la solicitarea părinților, specialiștii au evaluat 1095 preșcolari, dintre care 742 au primit recomandare pentru clasa pregătitoare, 272 pentru clasa I, 81 din recomandări fiind pentru grupa mare.
 

Sub coordonarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, în județul Suceava funcționează 47 de cabinete școlare de asistență psihopedagogică, dintre care 25 sunt în licee din orașe, iar unul funcționează în mediul rural. Alte 20 funcționează în gimnazii, fiind considerate binevenite și pentru consilierea elevilor mai mici, având în vedere că, potrivit CJRAE, problematica cazurilor consiliate s-a cam mutat de la elevii de liceu la cei de gimnaziu. De asemenea, există un astfel de cabinet la învățământul preșcolar. Profesori psihopedagogi care deservesc aceste cabinete sunt în număr de 49, 13 fiind cu grad didactic definitiv, 14 cu grad didactic II, 13 cu grad didactic I și 9 debutanți.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: