Emoții. De la expresii faciale, la… emoticons

Când ne gândim la o expresie, avem în vedere “ceva” ce se dezvăluie, se arată. Însă în vreme ce unii psihologi vorbesc despre relațiile dintre emoții și exprimarea lor facială/ corporală, alții neagă existența unor astfel de legături.
 

Sunt specialiști care consideră că expresia de această natură este parte a unui “răspuns emotiv”, iar alții opinează că expresiile faciale constituie o componentă a funcției de comunicare, traducând starea mentală a persoanei. Unele expresii faciale sunt asociate unor emoții umane specifice. Există studii ce au probat faptul că oamenii recunosc și interpretează expresiile feței în funcție de emoții (re)cunoscute într-o anumită comunitate/ cultură, ca și faptul că expresii faciale identice sau considerate similare provoacă, în calitate de răspuns, o emoție identică/ similară. Iată câteva categorii de emoții astfel recognoscibile, în baza unei analize (decodări) faciale: bucuria, tristețea, furia, frica, dezgustul, surpriza. Alte clasificări tind să nu aibă în vedere conținutul: emoții simple (furie, bucurie etc.), mixte (de ex. gelozia, un sentiment constituit dintr-o însumare de emoții, ce ar include: furie, dezgust, speranță, frică), reprimate (cum ar fi cele generate de o durere fizic resimțită dar ascunsă sau de o stare tăinuită de furie). Alte clasificări ale emoțiilor prin modalitățile lor de expresie au în vedere nevoia ca acestea să fie exprimate (și receptate ca atare): am avea, așadar, emoții pozitive, negative, neutre. Un exemplu popular de ilustrare a codificării-decodificării emoțiilor în baza expresiilor faciale este conținut de programele actuale de mesagerie sau de forum web: termenul „emoticon” este generat tocmai prin combinarea noțiunilor de emoție și icon/ pictogramă!

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: