Scade natalitatea și în rândul romilor !

Nicio clasă pregătitoare și doar o clasă I

Școala cu Clasele I-VIII din Gulia se confruntă cu problema scăderii populației școlare de etnie romă, care înseamnă acolo peste 90% din totalul elevilor, pentru anul școlar următor nefiind înscriși decât 19 copii la clasa I și niciunul în clasa pregătitoare, ne-a informat directorul unității, Gheorghe Crăciun. „Apare și la romi fenomenul scăderii demografice, sunt femei cu probleme medicale care nu pot avea copii. Astfel că nu avem nicio clasă pregătitoare pentru anul școlar următor; sunt doar 9 copii pentru această clasă. La clasa I, anul trecut au fost circa 40 de copii și am format două clase, în anul școlar viitor vom avea doar una. Din cei 19 copii care vor intra în clasa I, doar 2 sunt români, restul sunt romi”, ne-a spus directorul Crăciun.
 

După a doua etapă de înscrieri, în județul Suceava, la clasa pregătitoare sunt înscriși 4.562 de preșcolari, iar în clasa întâi, 6.875 de copii. Unele școli mai au locuri, altele au cerut suplimentare de locuri în clasa I și pregătitoare, în această situație fiind Școala Nr. 3 din Câmpulung Moldovenesc, Școala Nr. 3 din Suceava și Școala Nr. 4 din Suceava. Cererile lor au fost respinse, conducerea IȘJ Suceava recomandându-le să respecte metodologia. Potrivit acesteia, pe locurile disponibile trebuie înscriși elevii arondați acelei unități de învățământ, și apoi, în limita locurilor disponibile, să se facă înscrieri cu elevi din alte zone. Pentru anul școlar viitor, în învățământul primar sucevean s-au propus, în planul de școlarizare, 277 de clase pregătitoare, cu 5237 de elevi, și 354 de clase I, cu 6607 elevi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: