Speriați de amenda de 400 de lei la hectar

Agricultorii suceveni au început să-și cultive pârloagele

> Se estimează că, anul acesta, vor fi reintroduse în circuitul agricol până la 9000 de hectare de terenuri, adică 75% din cele lăsate de izbeliște
 

Sensibilizați de mult vehiculata amendă de 400 de lei pe hectarul lăsat pârloagă, agricultorii suceveni au început să reintre cu plugurile în terenurile agricole abandonate. Purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Vasile Tofan, spune că mulți dintre proprietari și-au arat respectivele parcele încă din toamnă, alții cedându-le către arendași. „Lumea a fost sensibilizată de acea amendă de 400 de lei pe hectar vehiculată, anul trecut, de mass-media. Agricultorii s-au speriat, iar unii au început să are, marea majoritate a pârloagelor dispărând și chiar fiind însămânțate, până acum”, subliniază oficialul DADR. Tofan spune că, până în prezent, nu a apărut niciun act normativ privind sancțiunile aplicate în cazul nelucrării pământului, totul rămânând la stadiul de propunere la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Statistica pentru acest an este finalizată în luna iunie, după terminarea campaniei agricole de primăvară, însă, anul trecut, în județul Suceava au fost estimate drept rămase necultivate până la 12.000 de hectare, din cele circa 180.000 de hectare de terenuri arabile existente. Anul aceasta se preconizează că vor fi relucrate aproximativ 9.000 de hectare, aceasta însemnând o recuperare și reintroducere în circuitul agricol a 75% din întreaga suprafață a parcelelor abandonate. „O parte dintre agricultori, care erau reticenți, au arendat suprafețele nelucrate, unii au arat și le-au cultivat cu ce au putut, iar alții le-au arat din toamnă și urmează să le însămânțeze în perioada care vine”, a explicat purtătorul de cuvânt al DADR. Vasile Tofan subliniază că, spre surprinderea tuturor, există comune care mai au câte o pârloagă rătăcită, pe ici pe colo, față de cele multe întâlnite în anii anteriori.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: