Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CJRAE printre elevi de clasa a VIII-a

Colegiile „Cantemir” și „Petru Rareș”, la egalitate în preferințele elevilor

> În județ, cele mai multe opțiuni vizează Colegiul Tehnic Rădăuți, urmat de Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” din același municipiu > Din aproape 7000 de elevi chestionați, 120 au făcut cunoscut că nu vor să-și continue studiile
 

Profilul real din liceele teoretice, tehnice sau grupuri școlare câștigă teren anul acesta în fața celui uman sau tehnic, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat printre elevi de clasa a VIII-a de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava (CJRAE). Sondajul a fost realizat la sfârșitul anului trecut, în rândul a 6922 de elevi de clasa a VIII-a, 6378 dintre ei optând pentru școli din județul Suceava. Cercetarea arată că peste 1600 din elevii chestionați vor să se orienteze spre profilul real, majoritatea la specialitatea matematică-informatică. Anul acesta, profilurile uman și tehnic sunt la egalitate în opțiunile elevilor, cu peste 1200 de opțiuni fiecare, urmând serviciile, cu aproape 1000 de opțiuni. Profilurile artistic, sportiv, resurse naturale și protecția mediului înregistrează opțiuni mai puține. În municipiul Suceava, colegiile naționale Economic „Dimitrie Cantemir” și „Petru Rareș” se află în topul celor mai numeroase opțiuni printre elevii intervievați – 328, respectiv 330 opțiuni. Urmează Colegiul Național „Mihai Eminescu – 254 de opțiuni, Colegiul Alimentar – 233 opțiuni, CN „Ștefan cel Mare” – cu 213 opțiuni, Liceul cu Program Sportiv – cu 193 de opțiuni. În ce privește colegiile din județ, Colegiul Tehnic Rădăuți înregistrează 445 de opțiuni, clasându-se pe primul loc, urmat de „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, cu 261 de opțiuni. Cu excepția grupurilor școlare din Vicovu de Sus, Siret, Cajvana și Dumbrăveni, celelalte grupuri școlare din județ nu prea se văd printre preferințele elevilor. Deocamdată! Se poate anticipa ca situația să se schimbe după etapa de admitere, în funcție de gradul de ocupare a locurilor în celelalte colegii și licee. Dintre respondenții sondajului, 64 de elevi au vizat alte județe, 360 s-au declarat nehotărâți, iar 120 au făcut cunoscut că nu doresc să continue studiile. Reamintim că astfel de sondaje, pentru evaluarea opțiunilor elevilor de clasa a VIII-a, au loc în fiecare an în județ, în vederea identificării intereselor acestora pentru admiterea în licee. Cercetările sunt coordonate de prof. Lăcrămioara Plugariu, directoarea CJRAE, și psih. Maria Hancea. Pentru anul școlar următor, în învățământul liceal de stat, pentru toate filierele, au fost incluse, pe profiluri și specializări, la propunerea unităților școlare, 276 de clase a IX-a cu 7728 elevi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: