Avertizare pentru 10 zile cu temperaturi negative foarte scăzute

> Prefectul cere asigurarea furnizării utilităților, identificarea oamenilor străzii și cazarea lor în adăposturi speciale, precum și protejarea salariaților care lucrează în aer liber
 

Prefectul Sorin Arcadie Popescu solicită furnizorilor de utilități publice ca, în această perioadă cu temperaturi extreme, să urmărească cu prioritate asigurarea continuității furnizării utilităților de energie electrică, gaze naturale și apă potabilă, astfel încât populația să nu fie afectată în niciun fel. Prognozele arată că în județul Suceava urmează o perioadă de aproximativ 10 zile de temperaturi negative, atât în cursul zilei, cât și al nopții, fapt ca poate determina atingerea pragului critic al indicelui de răcire. În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, Popescu cere comitetelor locale să identifice persoanele singure, bolnave sau fără adăpost, care pot fi victime ale temperaturilor extreme. Atunci când situația o impune, acestea urmează a fi cazate în adăposturile de noapte din municipiul Suceava, respectiv la Biserica „Sf. Vineri”; în Fălticeni, la Spitalul Municipal; în Rădăuți, la Azilul de Bătrâni; în Câmpulung Moldovenesc, la Spitalul Municipal; în Vatra Dornei, la Căminul Cultural „Roșu”; în Gura Humorului, în locuințele modulare din cartierul Boureni; în Siret și Solca, la azilele de bătrâni. În același scop, prefectul a dispus ca echipajele de patrulare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului Județean de Jandarmi, cât și ale polițiilor locale, în colaborare cu Serviciul Județean de Ambulanță, să identifice persoanele fără adăpost și pe cele aflate în dificultate, să le transporte în locațiile stabilite și să le acorde, la nevoie, primul ajutor. În situațiile în care temperatura aerului are valori extrem de scăzute (sub -20 de grade Celsius) sau când indicele de răcire coboară sub pragul valoric de -32 de grade Celsius, se aplică prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Angajatorii sunt atenționați că, în intervalele cu temperaturi scăzute extreme, sunt obligați să ia măsuri pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber. Salariații trebuie să primească între 0,5 și 1 litru de ceai fierbinte de persoană și schimb și să aibă pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care patronii vor asigura spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și vor alterna programul de lucru de la exterior cu cel de la interior. Angajatorii vor asigura echipamentul individual de protecție, iar acolo unde condițiile amintite nu pot fi îndeplinite, de comun acord cu reprezentanții salariaților, se poate dispune reducerea duratei zilei de lucru și întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: