Iarna devine iarnă. Grea !

Previziunile meteorologilor s-au confirmat. De ieri ninge și iar ninge. Și, pe alocuri, bate vântul. Potrivit avertizării de marți a Administrației Naționale de Meteorologie, asupra căreia ieri nu s-a mai revenit în vreun fel, rămânem, cel puțin până astăzi la ora 18, sub atenționare cod galben.
 

Ne așteptăm, și pe mai departe, vreme de ore cel puțin, la ninsoare abundentă și la intensificări locale a vântului. Viscol. De ieri, în județ a început să se circule greu, din ce în ce mai greu. Din informațiile furnizate de participanți la trafic, din cauza zăpezii, un autotren eșuase în prima parte a zilei pe varianta ocolitoare a Sucevei dinspre Șcheia; ulterior, a fost tras pe marginea drumului, iar traficul s-a putut relua. Un alt autotren a blocat câteva zeci de minute traficul, în jurul orei 17, la ieșirea dinspre Suceava spre Fălticeni. Aseară, spre Fălticeni se circula dificil, „în condiții de iarnă”. Participanții la trafic ne relatau că se trecuse cu lama, se aruncase și ceva antiderapant, dar, în condițiile de vânt și ninsoare neoprită, nu era clar cu cât folos pentru orele următoare. Ca și spre Rădăuți, se circula în coloană, cu viteze medii de aprox. 30 km/h, durata necesară unei călătorii practic dublându-se. Înainte de ora 18, serviciul Infotrafic anunța, în ce privește județul nostru, că se circula cu dificultate pe DN 17 Suceava – Gura Humorului, mai ales în zona Ilișești, din cauza unor autotrenuri care se deplasau greoi. La ora respectivă nu erau anunțate însă drumuri închise. Nici nu fuseseră emise avertizări despre probleme pe drumurile spre județele vecine. În acest context, poliția își relua recomandările „de sezon” către conducătorii auto; în primul rând, să nu pornească la drum „dacă nu este absolut necesar”. „În cazul în care călătoria nu poate fi amânată, îi sfătuim pe șoferi să-și echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcțional etc.). De asemenea, trebuie luată în calcul și posibilitatea întreruperii circulației pe unele drumuri, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă și unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto. Mare atenție! În condiții de carosabil umed ori acoperit cu zăpadă, gheață sau polei crește numărul de accidente a căror cauză este viteza neadaptată”. La rândul său, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) anunța că se circulă „în condiții de iarnă” și raporta că, în noaptea anterioară, din care se ieșise cu bine, fără șosele închise, intervenise cu 663 de autoutilaje și răspândise, în întreaga țară, aproape 5000 tone de material antiderapant și aproape o tonă de clorură de calciu. La rândul său, CNADNR punea în vedere conducătorilor auto ca, în această perioadă, să evite, dacă este posibil, „tranzitarea zonelor afectate de fenomene meteorologice intense, să respecte restricțiile de viteză specifice sezonului, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și rutiere existente și să echipeze autovehiculele în mod adecvat”. Altfel, o știm de mult: iarna nu-i ca vara!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: