“Copii, țineți minte: asta este țara voastră, România !”

Dacă Ziua Unirii Principatelor ar fi trebuit sărbătorită undeva cum se cuvine, atunci, cu siguranță, nașterea ideii de Românie, așa cum și-au dorit-o superbii noștri înaintași, nu și-ar fi găsit alt loc, ieri, decât la Muzeul Bucovinei.
 

Pentru simplul motiv că, în spațiul generos istoric, niște țânci, cu ochii cât toată România de la ei încolo, au considerat necesar să pună în scenă „Unirea mică”, fără de care „Unirea cea Mare” nu s-ar fi putut înfăptui. Nu au fost prezente oficialități, nici mari, dar nici mici, nu s-a bătut din palme și nu s-au rostit discursuri sforăitor adormitoare. Au fost doar copiii de la Grădinița nr. 12 „Țăndărică” Suceava, care l-au pus în scenă și pe Moș Ion Roată, și pe Barbu Lăutarul, și pe Alexandru Ioan Cuza, așa cum s-au priceput ei mai bine. Și, credeți-ne pe cuvânt, puștanii s-au priceput, intrând în roluri mai abitir decât ar intra unii sau alții dintre stăpânitorii de azi ai destinelor țării care ne definește! Reporterul s-a străduit să-și ascundă o lacrimă, ițită fără să vrea, cât ocaua mică a marelui Cuza, în același moment în care, la televizor, premierul României, în Parlament, invita la coeziune, dialog și alte marafeturi… Restul e „istorie” simplă, cu copii cărora doamnele educatoare le-au spus, simplu și din inimă, la final, înainte ca mânuțele lor să se înlățuiască, decisiv, într-o Horă a Unirii mai pură decât toate horele unirii la un loc: „Copii, țineți minte: asta este țara voastră, România!” Reporterul mulțumește doamnelor educatoare Aurelia Sahlean, Brândușa Leucă, Maria Onesim și Maria Mihalache! PS1. Reporterul mulțumește, de asemenea, învățătoarei lui, dna Emilia Perhinschi Boga, fără de care 24 ianuarie 1859 și Alexandru Ioan Cuza ar fi fost două noțiuni fără nicio noimă. De fiecare 24 ianuarie, învățătoarea ne înlănțuia într-o Horă a Unirii pe care niciunul dintre prichindeii de atunci nu a uitat-o… PS2. Americanii, care sunt de departe cei mai insipizi elevi de pe planetă, învață în familie să-și divinizeze steagul. PS3. Avem mare, mare nevoie de dascăli! O, câtă mare nevoie!…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: